Het wilde Zuiden van Groenland : 17- daagse groepsreis – €3.995 incl. vlucht Kopenhagen <-> Groenland
Groenland, het is een andere wereld. Navigeer en kajak langs ijsschotsen, wandel op de Groenlandse ijskap en dompel jezelf onder in warmwaterbronnen op een achtergrond van ijsfjorden. Je zocht een unieke bestemming en een onvergetelijke ervaring? Welkom aan boord.
PROGRAMMA
Dag 1: Vertrek naar Kopenhagen
De vlucht van Kopenhagen naar Groenland is een chartervlucht (incl. de reissom). Dat maakt dat de vlucht naar Kopenhagen (en terug) apart bijgeboekt moet worden (niet inclusief de reissom). Veel reizigers koppelen er nog enkele dagen voor (of achter) in Kopenhagen – dat kan dus. Omdat het om twee verschillende vluchten gaan die niet van dezelfde maatschappij zijn, raden we aan om een dag voor de geplande vlucht naar Groenland al naar Kopenhagen te reizen en daar een nacht te verblijven. Zo neem je geen risico’s in geval van vertragingen; uiteraard kunnen we jou helpen om deze vluchten te boeken.
De vlucht en eventuele overnachting zijn niet inbegrepen in de reissom.
Dag 2: Chartervlucht naar Groenland
Vlucht van Kopenhagen naar Narsarsuaq. Verwelkoming in de luchthaven. Voorbereiding van het materiaal en briefing over de trip. Cruise in de Tunulliarfik fjord tussen de ijsbergen richting het Qaleraliq kamp, op een zandstrand in een betoverende setting.
Overnachting in het vaste tentenkamp van voor drie nachten.
Dag 3: Tasersuatsiaq meer en Groenlandse ijskap
Wandeling door woestijnachtige zandvallei richting de weelderig groene toendra. Beklimming van een topje (400m) met als beloning het uitzicht over het Tasersuatsiaq meer, een van de grootste van Zuid- Groenland, maar ook over het Inlandsis, de majestueuze Groenlandse ijskap. Van hieruit kan je Nunataks, uitstekende topjes op de ijskap, zien. De omgeving is rijk aan paddenstoelen en bessen die we graag verzamelen voor bij het avondeten. (15km, 500 hoogtemeters)
Dag 4: Zodiac cruise & excursie op ijskap
Zodiac cruise langs gletsjertongen, hier torenhoge verticale ijsmuren. We trekken de crampons aan en begeven ons op het ijs voor een onvergetelijke excursie op de ijskap. We wandelen in een magisch labyrinth van spleten en langs ‘seracs’ (ijspilaren) en andere bijzondere formaties. Geen trip naar Groenland is compleet zonder het échte contact met het ijs dat het land zo gevormd heeft. Deze excursie is voor iedereen geschikt en wordt in veilige banen geleid door Bart en lokale berggidsen.
Dag 5: Walvissen en het lokale leven in Zuid- Groenland
Transfer per boot naar Narsaq, met 1500 inwoners de derde grootste stad van Zuid- Groenland. Onderweg staan we op de uitkijk voor walvissen die hier af en toe opduiken tussen de ijsbergen. ’s Avonds ben je vrij om bijvoorbeeld het museum, de workshop met lokale ambachten, de vismarkt en de kerk te ontdekken. Je mag zelf kiezen waar je eet en waar je gaat verbroederen met de locals. Aanraders zijn het Narsaq hotel om te eten en de lokale pub Café Inugssuk om te verbroederen met locals.
Overnachting in hostel in Narsaq.
Dag 6: Fjorden, de Alluitsup Paa vestiging en hot springs
Langs de scherenkust varen we richting Saarloq, een kleurrijk maar bijna verlaten dorp. Hier maken we een korte stop om even rond te wandelen. In de namiddag zetten we koers naar Uunartoq, via een fjordensysteem dat herinnert aan Schotland, maar dan met ijsbergen. Onderweg passeren we Alluitsup Paa, een pittoreske vestiging en een trekpleister voor walvissen. Hier kunnen we heerlijk relaxen in de Uunartoq hot springs in aangenaam water van 38°C. Op nog geen 500m zie je ijsbergen drijven. De Noormannen ontdekten deze warmwaterbronnen al 1000 jaar geleden.
Overnachting in tenten op Uunartoq eiland.
Dag 7: Spectaculair berglandschap van Tasiusaq
Transfer naar het Tasermiut fjord, een mekka voor klimmers en verder totaal verlaten. Ons einddoel is Tasiusaq, een kleurrijk, een vredig dorpje met een 80- tal inwoners en een tragisch verleden. Een 140 jaar geleden is de gehele bevolking omgekomen van de honger. Pas rond 1930 was het dorpje opnieuw bevolkt met afstammelingen van de oorspronkelijke bewoners. Het dorpje ligt midden in een spectaculair berglandschap. Na ons bezoek brengt de boot ons verder naar de volgende bivakplek waar we nog een avondwandeling plannen.
Overnachting in tenten in het Kuusuak River Camp.
Dag 8: Tasemiut gletsjer
We navigeren richting de Tasermiut gletsjer, door het bloedmooie gelijknamige fjord, vermaard omwille van zijn verticale kliffen, een paradijs voor klimmers en algemeen beschouwd als één van de tien wonderen van de Arctic. Drie bergen springen eruit: Ketil, Ulamertorssuaq en Tinitertuup. De gletsjer is 3km lang en oogt als een spectaculaire ijswaterval.
Overnachting in tenten aan de voet van de machtige Ulamertorsuaq, groter dan El Capitan in Yosemite.
Dag 9: Alpiene landschappen en prachtige zonsondergang
We wandelen naar de voet van de massief granieten Nalumarsortoq met zijn dubbele steile wanden. Van hieruit kan je ook de zuidkant van de Ketil zien en de noordwand van Ulamertorssuaq, naast nog vele andere anonieme big walls. Hier kan je vissen en paddenstoelen en bosbessen plukken. Bij de late zonsondergang is de westzijde van de Ulamertorssuaq sfeervol verlicht. (10,6km, 425 hoogtemeters)
Overnachting in tenten aan de voet van de machtige Ulamertorsuaq (twee nachten).
Dag 10: Hike naar Ulamertorsuaq
Vandaag wandelen we naar de voet van Ulamertorsuaq (1843m), ook gekend als de beste Arctische big wall en één van de tien beste klimmuren ter wereld. Dit is een berg van weergaloze schoonheid, uniek en met gletsjers bedekt. (7,2km, 450 hoogtemeters)
Dag 11: Rustige dag in Nanortalik
De zodiac brengt ons naar Nanortalik, de meest zuidelijke stad van Groenland, met 2300 inwoners meteen ook de tweede grootste stad van Zuid- Groenland. Hier bezoeken we het museum over de Inuit cultuur en tradities, een top museum. Vanavond kan je er opnieuw vrij op uittrekken. Je kan de stad bezoeken, shoppen, de markt afschuimen, op restaurant dineren of iets drinken in een bar.
Overnachting in een hostel in Nanortalik.
Dag 12: De hoofdstad Qaqortoq
Transfer per boot naar Alluitsup Paa, een pittoreske nederzetting van vissers en jagers, pal aan de open zee. Hier wandelen we wat rond. Later op de dag reizen we verder naar Qaqortoq, zowat de hoofdstad van Zuid- Groenland met 3000 inwoners en gesticht in 1775. Ze wordt wel eens beschreven als de meest charmante stad van Groenland met haar kleurrijke huisjes op de heuvelflanken. Over de hele stad liggen 30 verschillende rotssculpturen verspreid. In de namiddag kan je vrij het museum, de pelsshops, de kajakclub, de kerk, de fontein bezoeken en opnieuw mixen met de locals.
Overnachting in een hostel in Qaqortoq.
Dag 13: Vikingruïnes, King’s Way en een cruise door het Qoorooq ijsfjord
Wandeling van Itileq naar Igaliku langs de King’s Way, waar we de Vikingruïnes bezoeken die recent uitgeroepen werden tot Unesco werelderfgoed. (9,2km, 200 hoogtemeters)
Op weg naar Qassiarsuk genieten we van een cruise door het Qoorooq ijsfjord, zo ver als we kunnen tussen het ijs, met spectaculair zicht op de gletsjer. Qassiarsuk telt 40 inwoners, voornamelijk boeren, en het standbeeld van Leif Erikson die uitkijkt over de Vikingnederzetting Brattahlid. Lang voor Colombus ontdekte Leif Noord- Amerika, de zoon van de beruchte Erik de Rode, de eerste Viking op Groenland. De hele regio hier vormt een uniek cultuurlandschap met een rijke geschiedenis en schapenboerderijen aan de rand van de ijskap.
Overnachting in hostel (2 nachten).
Dag 14: Geïsoleerd dorp Tasiusaq bezoeken, kajak tussen de ijsbergen
Wandeling naar de boerderij Tasiusaq, waar 7 mensen geïsoleerd wonen naast het Sermilik fjord, dat bijna altijd afgesneden is door grote ijsbergen, afgekalfd van de Eqaloruutsit gletsjer. (13,2km, 375 hoogtemeters). De kajaktocht van 2u, tussen ijsbergen, toegankelijk voor beginners. Alternatief wandelen we naar de ruïnes van het huis van Erik de Rode.
Dag 15: Bloemenvallei en panorama over Nunataks ijskap
Per zodiac naar Narsarsuaq. We wandelen door de “Bloemenvallei”, met tal van bloemen op sedimenten van de terugtrekkende gletsjer. We wandelen tot we de Kiattut gletsjer zien met opnieuw panoramische uitzichten op de ijskap en haar Nunataks. (13,8km, 550m)
Afsluiten met een typisch Groenlands buffet en overnachting in hostel.
Dag 16: Terugreis inzetten na een magisch avontuur
Er rest nog wat tijd om door Narsarsuaq te kuieren en het lokale museum over WOII te bezoeken. Alternatief kan je een uurtje wandelen naar het uitzichtpunt met verzichten op het fjord, de Narsarsuaq vlakte en de Kiattut gletsjer. Terugvlucht naar Kopenhagen.
Dag 17: Terugvlucht naar huis vanuit Kopenhagen
ACCOMODATIE
De accommodaties staan beschreven in het programma; het is een mix van kamperen (vaste tenten) en hostels.
PRIJS EN AFREISDATUM
Bij boeking betaal je een voorschot van 40% van het totaalbedrag, het resterend saldo betaal je 3 maanden voor afreis.
Er is plaats voor maximaal 12 deelnemers. De reis gaat door vanaf 7 deelnemers.
Hieronder zie je de groep samenstelling; bestaande uit Vlaamse en Nederlandse reizigers. Voor onze groepsreizen zien we (gemiddeld) ruim 80% solo reizigers en er is geen single-toeslag, tenzij je een privé-kamer wenst – dit is soms op aanvraag via info@beyondborders.be (niet voor alle reizen mogelijk)
Om deel te nemen moet je ouder zijn dan 18 jaar, verder zijn er geen leeftijdsbeperkingen.
Reisdata:
Inclusief:
- Internationale retourvlucht van Kopenhagen naar Narsarsuaq.
- Luchthaventaksen (280 euro)
- Reisbegeleiding van een lokale professionele gids (Engelstalig)
- Alle transfers uit bovenstaand programma
- Alle maaltijden vanaf het diner op de eerste reisdag (excl. vluchtdag) tot en met het ontbijt op de vertrekdag, met uitzondering van de diners in Narsaq, Nanortalik en Qaqortok (3x).
- Alle accommodatie zoals gespecificeerd in bovenstaand programma
- Toegang tot het museum over de Inuït- cultuur in Nanortalik
- Geleid bezoek aan de reconstructiesite van Brattahlid
- Excursie op de ijskap
- Kajakexcursie van 2u
- Gebruik van kampeermateriaal en RIB boot uitrusting (waterdichte jas en drybag)
Exclusief:
- Internationale vlucht naar Kopenhagen (hier kunnen we uiteraard wel bij helpen om deze in te boeken).
- Reisbijstands- en annuleringsverzekering
- 3 diners in de steden Narsaq, Nanortalik en Qaqortok (vrije keuze)
- Alcoholische dranken
To Do voor vertrek:
- Identiteitskaart meenemen
- Maak kopie van je identiteitskaart en je verzekering en mail dat door naar jezelf. Als er onderweg iets gebeurt, is dat altijd gemakkelijk.
- Het resterende bedrag te storten volgens jullie bestelbon. (indien dit nog niet is gebeurd)
- Reis (en annulatie) verzekering in orde maken (reisverzekering is zeker aangeraden)
- Gezondheid/vaccinaties: https://www.wanda.be/nl/landen/groenland/
- Laatste update van de bestemming/covid: https://diplomatie.belgium.be/nl/landen/denemarken/reizen-naar-denemarken-reisadvies/laatste-update-en-covid-19-denemarken
PRAKTISCH
GIDS: Nederlandstalige begeleiding door Filip Baert en Engelstalige begeleiding door lokale gidsen.
HEENREIS: het programma start vanaf Kopenhagen, we kunnen je steeds helpen met de vlucht naar deze luchthaven. We raden je aan om die vlucht pas te boeken zodra de afreis gegarandeerd is. Voorzie sowieso voldoende overstaptijd tussen de vluchtsegmenten door, met bij voorkeur een extra overnachting in Kopenhagen.
REISDOCUMENTEN: Een geldig internationaal paspoort is vereist voor reizen naar Groenland. Groenland maakt geen deel uit van de Schengenzone.
VACCINATIES: Je hoeft geen vaccinaties te hebben voor Groenland.
REISVERZEKERING: een toereikende reisbijstandsverzekering is verplicht. Wens je de tijdelijke reisbijstandsverzekering van Beyond Borders af te sluiten (Allianz), dan betaal je 4 euro per reisdag. Een annuleringsverzekering is niet verplicht, maar bevelen wij steeds sterk aan. Ook deze kan je via ons afsluiten. Heb je zelf al een reisbijstandsverzekering, dan word je bij inschrijving gevraagd om de naam van de maatschappij, het noodnummer en je polisnummer. Gelieve zelf na te gaan bij jouw verzekeringsmaatschappij of de polis voldoende dekkend is voor Groenland en de activiteiten uit ons programma (wandelen op ongebaand terrein en gletsjerexcursie).
KLIMAAT: In juli schommelt de temperatuur in Groenland rond 15°. Meestal is het aangenaam zomerweer, maar voorzie kledij op alle weersomstandigheden. Op het water is de gevoelstemperatuur altijd lager en een degelijke water- en winddichte jas of windstopper mag niet in je bagage ontbreken. Voor de wandelingen neem je bergschoenen mee. Je kleedt je best in laagjes met een goede basislaag thermisch ondergoed. Deelnemers ontvangen een gedetailleerde checklist bagage.
OUTDOORMATERIAAL: Het kampeermateriaal wordt voorzien door Tasermiut. Enkel een slaapzak (tot -10°C) dien je persoonlijk in te pakken. Je kan er ook een huren aan 50 euro voor de gehele reis. Op verschillende plaatsen kan je vissen. Een vislijn kan je best meebrengen van thuis of aanschaffen in Narsaq.
FAQ
Moet ik een goede conditie hebben?
In de reis zitten een 7-tal dagwandelingen. Het terrein is relatief eenvoudig en de langste wandeling neemt een 6-tal uur in beslag. Je trekt er steeds licht bepakt op uit met een dagrugzak. Alle wandelingen zijn facultatief. De reis is dus toegankelijk voor iedereen in normale, goede gezondheid die graag wandelt. Het overnachten in gedeelde tenten (per twee) en gedeelde kamers in hostels vraagt een flexibele en sociale ingesteldheid. Ook wordt ieders input geapprecieerd bij het opzetten van de tenten en het kokkerellen.
Is het gevaarlijk?
Neen. Met onze gediplomeerde en professionele gids ben je steeds in veilige handen. De excursie op de ijskap volgt de strengste veiligheidsvoorschriften. Wij zijn geen roekeloze avonturiers, maar begeven ons goed voorbereid en met kennis van zaken in de Arctische wildernis. Alle boten die ingezet worden tijdens de reis zijn goedgekeurd door en voldoen aan de wetgeving en veiligheidsvoorschriften van de Deense marine.
Kan ik mijn kinderen meebrengen?
Kinderen vanaf 15 zijn welkom, in het gezelschap van een verantwoordelijke ouder.
Kan ik geconnecteerd blijven?
In de wildernis is geen mobiel netwerk. In de dorpjes heb je af en toe een gebrekkige internetverbinding als je een lokale SIM- kaart aanschaft, maar wees je ervan bewust dat dit in hoofdzaak bedoeld is voor de bewoners. In de steden kan je makkelijker wifi vinden. Maar zoals steeds promoten wij de deugd van een digitale detox. In de kampen is Iridium satelliettelefonie en radio voor noodgevallen. Ook de boten hebben speciale radiosystemen. De gids gebruikt ook een ‘spot GPS locator’ om in contact te blijven met de centrale organisatie in Qassiarsuk.
Kan ik mijn batterijen opladen?
In de wilderniskampen is geen elektriciteitsvoorziening. Je kan batterijen opladen in de hostels en je brengt best een powerbank mee.
Hoe ga ik in de wildernis naar het toilet?
In de vaste tentenkampen zijn primitieve toiletvoorzieningen met emmers.
Moet ik cash geld meebrengen?
De lokale munt is Deense kroon. Je kan eventueel euro’s omwisselen in het hostel bij aankomst. We raden reizigers aan om 450- 1000 DKK zakgeld mee te brengen (60- 130 euro). Op sommige plaatsen in de steden kan je met credit card betalen.
Zal ik last hebben van de muggen?
Helaas wel. Zwermen muggen rond je hoofd zijn niet ondenkbaar in juli. Maar je kan je hiertegen wapenen door een degelijk muggennet (kan je eventueel kopen bij aankomst) en een niet aflatende glimlach :-). Naast dit vervelende wildlife, heb je ook kans op het spotten van arenden, poolhazen en poolvossen, kariboe rendieren, zeehonden, walvissen en Arctische zalm.
Wat gebeurt er als mijn vlucht vertraagd is?
Het is een inherent risico aan elke vakantie die een vlucht omvat. Eventuele bijkomende kosten gerelateerd aan het missen van een vlucht, zijn voor eigen rekening. We raden ook sterk aan om een flexibele terugvlucht te boeken om voldoende tijd te voorzien tussen twee vluchtsegmenten, zodat je rekening houdt met risico’s van weersveranderingen, technische problemen, etc. Beyond Borders kan niet aansprakelijk gesteld worden voor de financiële gevolgen van zulke onfortuinlijke omstandigheden.
INFOSESSIES
Onze reizen stellen we regelmatig voor tijdens de Beyond Borders Reiscafés. We strijken neer op verschillende locaties in Vlaanderen en Nederland waar je vrijblijvend kan binnenspringen en een van onze medewerkers kan spreken, gezellig iets kan drinken, een gratis brochure kan oppikken ed. We staan ook op reisbeurzen.
Klik hier voor alle data en locaties.
REISVOORWAARDEN
Indien je een reis boekt bij Beyond Borders BV, ga je akkoord met:
- de Algemene Voorwaarden van Beyond Borders;
- de Bijzondere Voorwaarden van het type reis dat je boekt (individuele reis of groepsreis);
- de Algemene Verkoopsvoorwaarden van Beyond Borders BV
Al deze voorwaarden kan je samen met de algemene wet op pakketreizen en informatiefiches van de optioneel af te sluiten reisverzekeringen vinden/downloaden op deze pagina.
De voorwaarden zullen ook vermeld staan op de bestelbon die je ondertekend dient terug te sturen naar info@beyondborders.be.