Beyond Borders & duurzaam reizen
Als reisbureau brengen we samen met onze avonturiers veel tijd door in de vrije natuur, het is een beetje onze habitat geworden. Reizen en ecologie/ aanwezigheid in een ander land is een steeds belangrijker onderwerp. Om deze reden stemde de VN een resolutie over wat duurzaam reizen precies inhoudt. Hieronder zie je hoe we dit bij Beyond Borders in de praktijk proberen te zetten. Dat zit soms in doordachte keuzes die we maken, andere zijn dan weer kleine, principiële maatregelen die we nemen.
Daarnaast steunen we als reisbureau jaarlijks ook verschillende goede doelen:
- Vrijwilligerswerk reizen: Project Tanzania
- Beyond Borders kledij waarbij een deel van de opbrengst naar een goed doel gaat (lees er hier alles over).
- Oxfam (doorlopende maandelijkse bijdrage)
- Buy4Life (levenskwaliteit voor kansarme en zwaar zieke kinderen) (jaarlijkse donatie)
- Kovalam (surfclub die kansarme kinderen en jongeren helpt) –> Beyond Borders Kledij
- Surfrider foundation
- Beyond The Moon
- Echo VZW
- VZW Aniké
- Renovatie gebouw de Gidsen
- ….
We lichten hieronder kort toe hoe wij inzetten op duurzaam reizen
1. Samenwerking met de lokale bevolking, respect voor het milieu
Door actief samen te werken met locals, verminderen we de ecologische voetafdruk in de organisatie van de reis. Aan de ene kant schept het werkgelegenheid ter plaatse, of er vloeit ten minste geld naar de lokale gemeenschap. Aan de andere kant vermindert het transport vanuit België naar bestemming omdat we minder eigen begeleiding vervoeren: minder vliegtickets, minder vervoer naar de exacte locatie in het algemeen.
Een ander voorbeeld is dat we overnachtingen nooit bij grote hotels of ketens boeken, we zoeken steeds leuke verblijven uitgebaat door locals; als het even kan zelfs bij hun thuis zoals bijvoorbeeld op onze reizen naar Mongolië en Ethiopië.
We reizen ook zoveel mogelijk met onze eigen slaapzak, waardoor het gebruik van bedlinnen beperkt wordt.
2. Transport over de weg als het kan, CO2 neutraal vliegen in het andere geval.
Met name vliegreizen zijn erg nadelig voor het milieu, al kunnen we het als reisbureau natuurlijk niet vermijden. Waar het kan, reizen we over de weg maar als het format of de bestemming (te ver) het niet toelaat, boeken we onze vliegtickets hoe dan ook CO2 neutraal. Bijna overal kan je tegenwoordig deze optie aanklikken bij het boeken en door dit compensatieprogramma steun je het verminderen van CO2- uitstoot op een andere plaats dan die van je vlucht.
3. Papierberg verminderen
Als reisbureau zetten we heel erg in op automatisatie en digitalisatie. Bij zowel het boekingsproces als onze eigen boekhouding komt nauwelijks nog papier kijken als gevolg van een doorgedreven digitalisatie. In samenwerking met onze boekhouder werken we enkel digitaal, ook naar onze reizigers toe verlopen boekingen volledig digitaal.
We hebben onze papieren brochures geschrapt, al is hij steeds digitaal te vinden is op onze website.
4. Specifieke initiatieven
Indien zich opportuniteiten voordoen op onze weg, zien we het als een uitdaging om hierop in te gaan.
We kunnen dit met een mooi voorbeeld schetsen tijdens onze Robinson reis ‘Het Eiland’. Onbewoonde eilanden tonen meestal de ‘gruwel’ van de vervuilde oceanen. Omdat de stranden hier niet schoongemaakt worden vanwege het gebrek aan menselijke activiteit ter plaatse, treffen we vaak erg veel afval aan op de stranden. In samenwerking met de plaatselijke bevolking zetten we dan grote ‘schoonmaakdagen’ op poten om de stranden terug schoon te maken.
Zo kwamen we hiermee in het verleden al in de Griekse pers, naar aanleiding van onze reis ‘Het Zuidereiland’. Dit initiatief herhalen we jaarlijks.
Naast het ecologische aspect, leeft de vluchtelingencrisis ook erg in Griekenland, met name in de zuidelijke streek rond de eilanden. Hier zijn hulpprogramma’s opgezet en is er steeds vraag naar extra (medisch) materiaal. Ook hier leveren wij onze bijdrage door vanuit België bepaalde moeilijk te verkrijgen zaken mee te nemen én schenken we onze voorraad EHBO – die we tijdens de reis nodig hebben voor onze deelnemers – aan plaatselijke organisaties.
Bij onze reis ‘Wie is de Saboteur’ is er iedere editie een mooi bedrag dat ‘overblijft’. De Saboteur verdient immers het door de groep misgelopen geld, maar dat wordt verminderd door het percentage die hem/haar verdenkt. Het restbedrag dat hierdoor overblijft, wordt geschonken aan een goed doel dat de groep telkens zelf mag beslissen.
5. De lijn doortrekken in details
5.1. Milieuvriendelijke kledij
Ook qua kleding trekken we onze ecologische lijn door. Met o.a. het merk Patagonia is een van ‘s werelds meest bekende merken vanwege zijn ecologische aanpak, daarom is nagenoeg alle kledij van de crew van dit merk.
Over hoe Patagonia dit aanpakt, vind je alles op hun website patagonia.
Verder hebben we ook een nieuwe samenwerking met Slate Surf, een duurzaam merk en ‘local brand’ uit Herentals. Samen lanceerden we een Beyond Borders kledinglijn van duurzame materialen, waarbij er telkens een deeltje van de opbrengst naar o.a. Kovalam gaat. Hieronder een item uit ons repertoire; meer info en items zie ‘Kledij Beyond Borders’.
5.2. Groene energie
Voor ons fysiek reisbureau kiezen we consequent voor 100% groene energie-leverancier en hebben we zonnepanelen gelegd.
5.3. Commerciële ruimte
Door te kiezen voor een commerciële ruimte onder onze eigen woning, maken we zelf geen deel uit van het dagelijks verkeer. Niet alleen goed voor het milieu, ook nog eens leuk voor ons: geen files en geen brandstofkosten. We proberen de communicatie met onze avonturiers zoveel mogelijk telefonisch of via internet te voeren, al kan een bezoek natuurlijk steeds indien dit gewenst is.
5.4. De lijst People, Planet, Profit (opgesteld door Buitenlandse Zaken in verband met duurzaam reizen)
5.4.1 PEOPLE
- Respecteer de plaatselijke normen en waarden, en informeer je vooraf: kledingvoorschriften, begroetingen, aanraking, eetgewoonten, contact tussen personen van het andere geslacht of van een andere status, bezoek van religieuze plaatsen… Neem je tijd om de cultuur te ontdekken en mensen te ontmoeten.
- Fotograferen doe je niet zomaar. Leg eerst contact met de mensen die je wil fotograferen en vraag toestemming. Onderhandel een redelijke prijs als mensen geld vragen. Aan kinderen geef je beter geen geld (zie 4). Ook fotografie van sommige locaties en objecten kan binnen bepaalde culturen en religies beledigend en ongewenst zijn.
- Val niet onaangekondigd binnen in een dorp of bij een inheems volk. Maak eerst duidelijke afspraken, eventueel met het dorpshoofd: over vergoeding, kampeerplek, wat je mag bezoeken. Respecteer hun cultuur.
- Wees extra oplettend bij kinderen. Seks met minderjarigen tegen betaling (geld, goederen, andere beloften) – waar ook ter wereld – is strafbaar in België. Ook in de reisbestemming zelf kan het meestal tot rechtsvervolging leiden. Geef liever geen geld aan (straat)kinderen, ook niet als ze geld vragen voor een dienst zoals een foto van hen nemen. Als ze goed verdienen, houden de ouders hen misschien weg van school. Of kopen ze alcohol, lijm of andere drugs. Je kan ook iets nuttigs aan een school schenken, bij voorkeur gekocht op een plaatselijke markt.
5.4.2 PLANET
- Reis traag en compenseer de koolstofuitstoot van je verplaatsing. Steun daarvoor gespecialiseerde organisaties zoals CO2logic.be, Greenseat.nl, Atmosfair.de of Treesforall.nl. Deze organisaties berekenen het bedrag dat je moet betalen om je uitstoot te compenseren en investeren je geld in duurzame energie en herbebossing. Gebruik op je reisbestemming bij voorkeur het openbaar vervoer. Wanneer je toch voor een huurauto gaat, overweeg dan een hybride of elektrische variant. Een vakantie dichtbij huis blijft nog steeds groener en goedkoper.
- Plan je reis grondig. Wanneer je naar een ver land reist, doe je dat beter voor een lange periode. Zoek een logeerplek met ecologische initiatieven zoals zonne-energie. Stippel je route duidelijk uit zodat je geen nodeloze omwegen maakt wanneer je toch de auto gebruikt. Ga je in op een reispakket met duurzaamheidslabel, informeer je dan grondig wat dat precies inhoudt. Recycleer je reisbrochures: geef ze door aan familie of vrienden.
- Verbruik geen onnodige energie. Zorg ervoor dat je thuis alle elektronische apparaten uitschakelt vooraleer je vertrekt. Ook op locatie haal je ongebruikte elektronische toestellen beter uit het stopcontact.
- Laat de natuur ongeschonden achter. Neem je afval mee en voorkom vervuiling van openbaar water. Gebruik biologisch afbreekbare zeep. Laat dieren en planten met rust en wijk niet onnodig van de paden af. Wees terughoudend met het stoken van vuur en gebruik enkel zwerfhout of dode takken. Kook bij voorkeur op gas of duurzaam bereide houtskool.
- Zoek een alternatief voor plastic. In sommige hotels of winkels kan je ‘los’ drinkwater verkrijgen. Je vult gewoon je (veld)fles of jerrycan bij. Als je twijfelt, kan je het water zuiveren. Gebruik je toch plastic flessen, berg ze dan bij het afval, of schenk ze weg. Voor veel mensen zijn plastic flessen nuttig. Neem een herbruikbare zak mee van thuis, zo dien je niet telkens een plastic zak aan te nemen bij je inkopen.
- Wees steeds zuinig met water, ook op vakantie. Zo kan je beter een beker gebruiken om je tanden te poetsen en een korte douche nemen. Laat je lakens niet elke dag vervangen en gebruik je handdoeken meerdere keren.
- Eet zoveel mogelijk lokaal geproduceerd voedsel. Dat is goed voor het milieu en de lokale economie. Bovendien ontdek je zo de lokale specialiteiten. Maar hoed je wel voor illegaal ‘woudvlees’ (stroperij).
- Breng geen illegale souvenirs mee: bedreigde dier- of plantsoorten, of cultureel erfgoed zoals fossielen, pijlpunten, koralen en potscherven.
5.4.3 PROFIT
- Maak gebruik van lokale voorzieningen. Vermijd een all-inclusivevakantie of internationale hotelketens, slaap liever in kleinere familiehotels. Je kan ook op zoek gaan naar ‘Community based tourism’: toerisme waar de plaatselijke bevolking nauw bij betrokken is. Heel leuk door het direct contact met de locals. Ga na of er voldoende inkomsten bij hen terechtkomen. Of misschien kan je agrotoerisme uitproberen? In alle continenten kan je proeven van het dagdagelijkse leven op een boerderij.
- Laat lokale mensen voor je werken. Beknibbel niet op kleine uitgaven. Neem gerust een tuktuk of riksja, laat je koffer of rugzak dragen en betaal ervoor. Of doe beroep op een lokale gids.
- Geef een fooi. Voor veel gezinnen is het baantje in de toeristensector al wat ze hebben, de lonen zijn laag en het werk seizoensgebonden. Een extra fooi aan het kamermeisje of de liftjongen kan geen kwaad. Informeer je over wat een redelijke fooi is.
- Geef alleen aan bedelaars als de locals dat ook doen. In de islam is aalmoezen geven een van de vijf zuilen, ook in India is het normaal om bedelaars te helpen. Pas je dus aan aan de cultuur. Geef liever vaker een beetje dan één keer een extravagant bedrag.
- Koop souvenirs. En als het enigszins kan, koop ze bij de makers zelf. Vergewis je er wel van dat bijvoorbeeld de halsketting niet van illegaal koraal of ivoor gemaakt is. En dat er geen ‘made in China’ stickertje op kleeft. Natuurlijk mag je afdingen, in veel landen hoort dat bij de cultuur. Maar ga niet tot het uiterste. De verkoper heeft hoe dan ook een bodemprijs in zijn hoofd.