Ga mee op een ongelooflijk avontuur in Groenland en beleef een fantastische zomer in het noordpoolgebied. Laat je verrassen door de gigantische ijsbergen en de prachtige Eqi-gletsjer. Bezoek de unieke nederzettingen, ontmoet de bewoners en ontdek de gevolgen van het veranderende klimaat. Een zeereis is een unieke manier om Groenland te ervaren, want de kustlijn is adembenemend: kleine en kleurrijke huisjes op de steile berghellingen tot aan een fjord, reusachtige gletsjers die enorme ijsbergen produceren, terwijl walvissen en zeehonden in de zee spelen. En op slechts enkele minuten wandelen bevind je je in een volledig geïsoleerd stukje natuur, omringd door de wildernis.
De Groenlanders wonen langs de kust in kleine plaatsjes – ‘s zomers alleen toegankelijk vanaf de zee. Alles in hun leven wordt bepaald door de harde natuur van het noordpoolgebied: hun cultuur, architectuur en levensomstandigheden. Bij het bezoeken van de nederzettingen, krijg je de kans om de gastvrije Groenlanders te ontmoeten en meer te leren over de Inuit-cultuur. De bewoners zijn getuige van hoe opwarming van de aarde het arctische milieu van Groenland in een hoog tempo verandert. Op deze 9-daagse reis naar Disko Bay en Uummannaq volgen we het spoor van wetenschappers om met eigen ogen de terugtrekkende gletsjers te zien. Tijdens onze derde dag van de zeereis bezoeken we het Deense onderzoeksstation op Disko eiland.
Het expeditie-concept houdt in dat we zodiacs gebruiken om aan land te komen en genieten van natuurwandelingen die ons dicht bij gletsjers brengen. We bereiken ons noordelijkste punt in de prachtige stad Uummannaq, voordat we op onze reis naar het zuiden een zodiac landing maken bij Eqip Sermia – een gigantische terugtrekkende gletsjer – en Ilulissat bezoeken – ijsberghoofdstad van de wereld. De laatste stop is de kleine Inuit nederzetting Sarfannguit. Terug in Kangerlussuaq gaan we van boord vliegen we terug naar huis, na een reis vol onvergetelijke ervaringen in Groenland!
PROGRAMMA
DAG 1: Vlucht van Brussel naar Kangerlussuaq
Bij aankomst in Groenland worden we opgewacht door het Albatros expeditie-team, die ons in kleine groepen met zodiacs naar het schip brengen dat ongeveer een kilometer buiten de fjord voor anker ligt. Na het inchecken is er een korte veiligheidsoefening voordat het diner wordt geserveerd in het mooie restaurant. Na het diner beginnen we aan onze reis door de 160 km lange fjord richting de oceaan.
DAG 2: Sisimiut, de op één na grootste stad van Groenland
Na het ontbijt komen we aan in het kleurrijke stadje Sisimiut, waar we een idee krijgen van hoe het moderne Groenland eruitziet. Met 5.400 inwoners wordt het beschouwd als de tweede ‘stad’ van Groenland. In de omgevind van Sisimiut wonen al mensen sinds 2.500 voor Christus. In 1756 vestigde graaf Johan Ludvig Holstein hier een kolonie en noemde het “Holsteinsborg”. In het oudste deel van de historische wijk van Sisimiut staan herenhuizen uit dit tijdperk, en het oudste huis in de stad dateert uit 1756. Een van de cultureel belangrijkste gebouwen is de Blauwe Kerk, gebouwd in 1775.
Tegenwoordig is Sisimiut een belangrijke plaats voor onderwijs en industrie. Lokale fabrieken verwerken er het grootste deel van de visvangst. De visverwerkingsfabriek is één van de grootste in zijn soort in Groenland, en één van de modernste ter wereld. Tot de hoogtepunten van onze stadstour behoren de historische koloniale wijk, het museum en de prachtige kerk. Daarnaast brengen we een bezoek aan het drukke stadscentrum om een glimp op te vangen van het dagelijkse leven in het Groenland van de 21e eeuw. Na de middag gaat onze reis verder naar het noorden.
Als de avond valt, varen we voorbij de Sisimiut Isortuat Fjord, de Nordre Strømfjord nederzettingen Attu en Ikerasaarsuk, en het stadje Kangaatsiaq. In de loop van de heldere nacht zullen we Aasiaat voorbij varen en de zuidelijke wateren van Disko Bay binnenvaren. Vervolgens wordt er koers gezet naar Disko Island, bekend om zijn kenmerkende 1.000 meter hoge gelaagde rotsen. Op dit punt zijn we ten noorden van de poolcirkel! Hier zijn de nachten helder en vroege vogels kunnen genieten van de ijsbergen in Disko Bay, die boven de Ilulissat Icefjord uitkomen en lijken alsof ze in het koude oceaanwater dansen.
DAG 3: Qeqertarsuaq op Disko-eiland & ‘Kaffemik’ in het lokale gemeenschapscentrum
Ons volgende verblijf ligt op het zuidelijkste puntje van het Disko-eiland, waar we voor anker gaan in een beschermde natuurlijke haven, die in het Deens Godhavn (‘Goede Haven’) heet, terwijl de Groenlandse naam Qeqertarsuaq ‘Het Grote Eiland’ betekent.
Topografisch gezien verschilt Qeqertarsuaq sterk van het vasteland van Groenland door het vulkanisch gesteente van de bergen van het Disko-eiland, maar de plaats heeft een lange, rijke geschiedenis en was ooit een van de belangrijke economische centra van het land. Vanaf de 16e eeuw was de gemeenschap relatief welvarend, mede dankzij de omvangrijke walvisjacht in het gebied.
Tijdens ons bezoek wandelen we door de stad en brengen we een bezoek aan de karakteristieke achthoekige kerk, bijgenaamd “Gods inktpot”, en aan een gemeenschapscentrum waar een traditionele Groenlandse “kaffemik” wordt gehouden, die het best kan worden omschreven als een gezellige bijeenkomst met koffie, cake, traditionele dans en muziek.
Muzikanten uit Groenland speelden oorspronkelijk op een trommel (qilaat) gemaakt van een ovaal houten frame bedekt met de blaas van een ijsbeer. In tegenstelling tot andere trommels werd de qilaat bespeeld door met een stok op het frame te slaan, niet op de huid zelf. Dit instrument werd gebruikt ter vermaak, maar ook voor exorcisme en hekserij. Na de komst van de missionarissen werd het trommeldansen verboden en vervangen door het meezingen van psalmen en koorwerken. Tegenwoordig wordt trommeldansen gebruikt als amusement bij culturele evenementen en feestelijke gelegenheden.
Groenlandse muziek is geïnspireerd en beïnvloed door muziek uit andere culturen, zoals de Deense en de Inuitcultuur, en in het bijzonder Nederlandse en Schotse polka, Amerikaanse country , rock-‘n-roll en zelfs Hawaiiaanse muziek, die de zogenaamde Vaigat-muzikanten in Groenland in de jaren 1950 en 1960 inspireerden.
DAG 4: De Uummannaq fjord met adembenemend uitzicht en landing met de zodiac
Vandaag worden we wakker in een prachtige omgeving, want we zijn Uummannaq Fjord binnengevaren. Dit fjordenstelsel is de op één na grootste van Groenland en de Store-gletsjer aan het eind van één van de fjorden produceert een grote hoeveelheid ijsbergen. Niet veel mensen bezoeken deze wateren, dus we maken nu deel uit van een zeer exclusieve groep.
Onze volgende stop is het kleine eiland Akulleq, dat schilderachtig ligt naast het eiland Storøen, slechts gescheiden door een kleine zeestraat. Het eiland wordt geclassificeerd als poolwoestijn, met een prachtige mix van roodachtige en oranje kleuren, waarvan we genieten als we met onze zodiacs het geïsoleerde eiland bezoeken. We maken een kleine wandeling, voordat we terugkeren naar het schip. Eenmaal aan boord gaan we naar een deel van de fjord waar meer ijs ligt. Met een echt expeditiegevoel kijken we hoe ver we kunnen komen en waar we een eventuele landing of zodiac cruising kunnen maken. De bergachtige landschappen, uitgesproken kanalen en magische fjorden zijn adembenemend.
We zijn niet ver van Qilakitsoq, waar in 1972 geschiedenis werd geschreven toen er 8 goed bewaarde mummies werden gevonden en opgegraven. De mummies werden gedateerd rond het jaar 1450. Het gebied was een winternederzetting, waar nog steeds sporen van oude huizen en graven te zien zijn. In de late uurtjes gaan we richting de stad Uummannaq, die we de volgende ochtend zullen bezoeken.
DAG 5: Uummannaq en een wandeling door één van Groendlands mooist gelegen steden
Als je deze ochtend wakker wordt, bevind je je bijna 600 km ten noorden van de poolcirkel en in één van de mooiste en zonnigste gebieden van Groenland. Het droge en vaste arctische klimaat heeft ongeveer 2000 zonuren en 100 millimeter neerslag per jaar, waardoor Uummannaq zich de Groenlandse Rivièra mag noemen.
Het schip heeft Uummannaq bereikt, gelegen op een klein eiland. De indrukwekkende 1.175 m hoge hartvormige berg waaraan de stad haar naam dankt, domineert het uitzicht (Uummannaq betekent ‘plaats waar het hart is’). Er is tijd om de stad te verkennen voordat we terugkeren naar het schip voor de lunch. Vanuit de stad is er een buitengewoon uitzicht op de 1000 meter hoge rotswanden van het eiland, de besneeuwde toppen van het schiereiland Nuussuaq in het zuiden en de fjord. In de fjord drijven ijsbergen in alle soorten en maten majestueus voorbij op een koers die wordt bepaald door wind en stroming. Maar liefst 5 actieve gletsjers op de bodem van de fjord zorgen ervoor dat we volop ijsbergen kunnen waarnemen.
Uummannaq werd in 1758 gesticht als kolonie op het vasteland van Nuussuaq, maar kort daarna, in 1763, verplaatst naar het nabijgelegen eiland, omdat het jagen op zeehonden hier makkelijker was. Tijdens onze wandeling door de steile straatjes van de stad bezoeken we een historisch gebouwd uit 1860. Binnen de gele muren werd vroeger walvis- en zeehondenvet opgeslagen. Vanwege de verschrikkelijke stank werd de blubber niet hier gekookt, maar ver buiten de stad! Achter het gebouw vinden we een turfhut, die enkele jaren geleden nog in gebruik was.
DAG 6: De kalvende Eqip Sermia gletsjer en avondwandeling naar de Sermiutvlakte in de hoofdstad van de ijsbergen: Ilulissat
‘s Ochtends bereikt het schip een prachtig natuurlijk hoogtepunt, de afkalvende Eqip Sermia gletsjer. We genieten van de lunch op het zonnedek met dit prachtige natuurwonder op de achtergrond. De Eqip Sermia-gletsjer ligt ongeveer 50 zeemijlen ten noorden van Ilulissat en staat bekend om zijn adembenemende schoonheid. Legendarische arctische ontdekkingsreizigers kozen deze locatie als uitvalsbasis voor hun studies. Eén van die ontdekkingsreizigers, de beroemde Zwitserse glacioloog Alfred de Quervain, vertrok hiervandaan op expedities naar de Groenlandse ijskap meer dan een eeuw geleden. We varen zo dicht mogelijk bij de rand van het ijs – maar op een veilige afstand om instortende ijsblokken en hevige golven te vermijden die vaak het gevolg zijn van de afkalvende gletsjer.
In de namiddag zetten we koers naar Ilulissat, waar we ‘s avonds aanleggen en een avondwandeling maken naar de Sermermiut-vlakte. Als het zee-ijs te dicht is tussen de Ataa fjord en de Eqi gletsjer zal de kapitein vandaag een andere route moeten kiezen. In dat geval wordt de route aangepast en kunnen we bijvoorbeeld een bezoek brengen aan de verlaten kolenmijn in Qullissat of de nederzetting Saqqaq bezoeken.
DAG 7: Ilulissat – optionele vlucht boven of boottocht naar de Icefjord
Ilulissat is misschien wel de best gelegen stad van Groenland. De naam betekent simpelweg ‘ijsbergen’ in het Groenlands en de bijnaam van de stad is dan ook terecht ‘de ijsberghoofdstad’. In de Diskobaai, die vlak voor de kust van Ilulissat ligt, liggen gigantische ijsbergen in het ijskoude water. Deze ijsbergen zijn afkomstig uit de Icefjord, die op een half uur wandelen ten zuiden van Ilulissat ligt. Deze indrukwekkende bevroren structuren worden zo’n 70 km dieper in de fjord geboren door de enorme Sermeq Kujalleq-gletsjer. Deze 10 km brede gletsjer is de meest productieve gletsjer buiten Antarctica; terwijl de meeste gletsjers slechts met een snelheid van ongeveer een meter per dag afkalven, kalft de Ilulissat gletsjer met een snelheid van 25 meter per dag af. De ijsbergen die de gletsjer produceert vertegenwoordigen meer dan 10% van alle ijsbergen in Groenland, wat overeenkomt met 20 miljoen ton ijs per dag! Samen met het onvergetelijke landschap van de fjord hebben deze zaken ervoor gezorgd dat de Icefjord op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staat. In de meer dan 250 jaar sinds de oprichting van Ilulissat is de stad gestaag gegroeid. Vandaag de dag is Ilulissat de derde grootste stad van Groenland, met meer dan 4.500 inwoners. De legendarische poolreiziger Knud Rasmussen en zijn goede vriend Jørgen Brønlund zijn beiden in Ilulissat geboren. De stad is vandaag de dag zeer levendig en gastvrij met een breed scala aan culturele attracties, naar Groenlandse maatstaven.
Op deze dag kan je ook deelnemen aan een boottocht naar de Icefjord (optioneel). De tocht duurt in totaal ongeveer tweeënhalf uur, een mooie gelegenheid om het prachtige ijslandschap van dichtbij te bekijken. De tocht is beslist iets bijzonders en een geweldige natuurervaring die je je nog jaren zult herinneren – maar zorg wel voor warme kledij! Als een wandeling of een boottocht niet genoeg opwinding biedt, is er ook een mogelijkheid om een vlucht over de Icefjord te regelen (optioneel). Let op: de boot- en vluchtexcursies naar de Icefjord zijn niet inbegrepen in de prijs. Bovendien moet de excursies vooraf worden geboekt. ‘s Avonds varen we zuidwaarts van “de hoofdstad van de ijsbergen”, waarbij we de prachtige Disko Bay achter ons laten.
DAG 8: De nederzetting van Sarfannguit
We brengen een bezoek aan de nederzetting Sarfannguit, wat betekent “de plaats van de kleine stroom”, een toepasselijke naam voor een nederzetting aan de voet van de bergen en gletsjers in het verre binnenland. De iets meer dan 100 inwoners van de nederzetting leven van de jacht, het zetten van vallen en de visserij, meestal op jacht naar ridderforel, rendieren en muskusossen. Hoewel Sarfannguit vrij afgelegen ligt, is Sisimiut, de op één na grootste stad van Groenland, binnen enkele uren bereikt. De bereikbaarheid van zo’n grote stad is een onmisbaar economisch voordeel voor een kleine gemeenschap als Sarfannguit.
Een wandeling door de nederzetting biedt inzicht in het plattelandsleven in het huidige Groenland, waar moderne gemakken en technologische vooruitgang het leven hebben veranderd, maar waar de plaatselijke bevolking nog steeds veel waarde hecht aan het behoud van hun tradities en hun Inuit-erfgoed. We vervolgen onze reis naar de fjord van Kangerlussuaq, ook bekend als Sondre Stromfjord. Vooral het eerste deel van de fjord geeft ons panoramische uitzichten op hoge bergen en diepe valleien.
DAG 9: Kangerlussuaq met optionele sightseeing en vlucht terug naar Brussel
‘s Nachts hebben we onze doortocht door de 160 kilometer lange Kangerlussuaq Fjord voltooid. Na het ontbijt aan boord van het schip nemen we afscheid van het personeel en zullen de zodiacs ons aan wal brengen. Vanwege de militaire geschiedenis van Kangerlussuaq en de huidige rol als belangrijk knooppunt voor de luchtvaart, blijft Kangerlussuaq vrij geïsoleerd van de rijke culturele tradities van Groenland, in vergelijking met andere regio’s. Hoewel je bij een bezoek aan Kangerlussuaq nog steeds culturele ervaringen kunt opdoen, is de meest indrukwekkende attractie de omringende natuur, die vraagt om verkend te worden. Het is niet moeilijk om te zien dat het landschap van Kangerlussuaq grotendeels is gevormd door de laatste ijstijd, vaak eenvoudigweg “ijstijd” genoemd, zo’n 18.000 jaar geleden. De bergen zijn afgerond en zacht, en er zijn veel smeltwatermeren overgebleven. Van de inlandse ijskap, beter bekend als de Groenlandse ijskap, baant het smeltwater zich een weg door het poreuze morenelandschap en stroomt in de Kangerlussuaq Fjord. Het huidige klimaat van Kangerlussuaq wordt grotendeels beïnvloed door de beschutte ligging tussen de Groenlandse ijskap, de fjord en de bergen. Dit draagt bij tot de stabiele omstandigheden, minimale bewolking en ongeveer 300 heldere nachten per jaar.
Deze nabijheid van de ijskap, in combinatie met het continentale klimaat, is ook van groot belang voor de plaatselijke omstandigheden. Het droge klimaat, gecombineerd met warme winden die van de ijskap “vallen”, kan resulteren in temperaturen die in de zomer oplopen tot 30°C, maar in de winter dalen tot een extreme -40°C, waardoor het het koudste bewoonde gebied van Groenland is. De reis eindigt met de terugvlucht van Kangerlussuaq naar Brussel.
VOOR WIE?
Er zijn geen specifieke fysieke vereisten voor deze reis. Een goede gezondheid is wel belangrijk omdat we op erg afgelegen plaatsen komen. Bij twijfel graag steeds contact nemen eerst. De reis is niet geschikt voor rolstoelgebruikers en jonge kinderen.
ACCOMMODATIE
Het splinternieuwe schip Ocean Albatros is een echt pareltje. Alle 93 comfortabele passagierskajuiten en suites bieden onbelemmerd zicht op zee en de meeste hebben een eigen balkon. Er zijn 2 restaurants, mogelijkheden om te dineren op het buitendek en er is een bar. Verder zijn er ook tal van ultramoderne voorzieningen aanwezig, zoals een wellnessruimte met panoramasauna en een moderne voorstellingsruimte.
Op dit prachtige schip hebben wij een aantal 3-persoonskajuiten, zodat we met een groepje reizigers de kosten kunnen delen. De triple kajuiten hebben allemaal aparte bedden en een eigen badkamer. Op aanvraag (voor koppels bvb.) kan ook een 2-persoonskajuit geboekt worden: via info@beyondborders.be. Let op: prijs is dan hoger.
PRIJS EN AFREISDATUM
Bij boeking betaal je een voorschot van 40% van het totaalbedrag, het resterend saldo betaal je 3 maanden voor afreis.
Wij vormen een gezellig groepje van Beyond Borders reizigers, waarbij we 4x een triple kajuit afnemen. Hier heb je 3 volwaardige bedden (dus 3 enkele bedden, maar kan ook een dubbel bed + enkel bed van gemaakt worden voor gezinnen bvb). Deze kajuiten hebben een patrijspoort en zijn gelegen op dek 3.
Noot: een dubbele kajuit voor koppels (bvb.) kan ook, op aanvraag via info@beyondborders.be (hogere prijsklasse). Deze kajuiten zijn met een dubbel bed en geschikt voor max 2 personen (geen enkele bedden van te maken). Ze zijn op het hoogste dek gelegen (dek 7) en hebben een raam van de vloer tot plafond.
Er is plaats voor maximaal 12 deelnemers. De reis kan doorgaan vanaf 3 personen!
Hieronder zie je de groep samenstelling; bestaande uit Vlaamse en Nederlandse reizigers. Voor onze groepsreizen zien we (gemiddeld) ruim 80% solo reizigers en er is geen single-toeslag, tenzij je een privé-kamer wenst – dit is soms op aanvraag via info@beyondborders.be (niet voor alle reizen mogelijk)
Om deel te nemen moet je ouder zijn dan 18 jaar, verder zijn er geen leeftijdsbeperkingen.
Reisdata:
Inclusief:
- Heen- en terugvlucht van Kopenhagen naar Kangerlussuaq in economy, incl. ruimbagage.
- Expeditie-zeereis in een 3-persoonskajuit met privé badkamer.
- Alle maaltijden aan boord (vol pension).
- Huiswijn, huisbier en frisdrank tijdens de maaltijd (lunch/diner).
- Koffie, thee en water gedurende de dag , alsook namiddagsnack.
- Welkomst- en afscheidsdrink.
- Digitaal verslag na de reis met logboek, foto’s, overzicht waargenomen dieren en meer.
- Professioneel Engelstalig expeditie team – een internationaal team van hoogopgeleide experts uit verschillende academische disciplines met een grondige kennis van de regio die we bevaren. Ze organiseren en begeleiden tal van activiteiten aan boord en aan land.
- Lezingen door het ervaren expeditieteam over tal van onderwerpen.
- 3 Nederlandstalige reisbegeleiders (i.s.m. Nordic)
- Uitgebreide reisdocumentatie.
- Gebruik van de uitgebreide bibliotheek.
- Tips van professionele fotograaf aan boord over het nemen van de beste foto’s bij verschillende omstandigheden met fotografieworkshop.
- Voor de reis wordt een voorvergadering voorzien.
- Landingen met poolcirkelboten (1 of zelfs 2 per dag!) en activiteiten aan boord en aan land.
- Gebruik van fitness, bubbelbaden, zwembad en panoramische sauna.
- Gebruik van wandelstokken, laarzen en ander materiaal voor activiteiten.
- Wind- en regenbestendige jas (deze mag je mee naar huis nemen na de reis).
- Bijdrage Garantiefonds Reizen.
- CO2 compensatie van deze reis
Exclusief:
Aan- en afreispakket Kopenhagen (optioneel):
– 07/08: Heenvlucht vanuit Brussel of Amsterdam naar Kopenhagen
– 07/08-08/08 Hotelovernachting Clarion Hotel Copenhagen Airport, inclusief ontbijt
– 16/08-17/08: Hotelovernachting Clarion Hotel Copenhagen Airport, inclusief ontbijt
– 17/08: Retourvlucht vanuit Kopenhagen naar Brussel of Amsterdam
Prijs per persoon: € 645,- op basis van een tweepersoonskamer en € 875,- op basis van een éénpersoonskamer
- Annuleringsverzekering (aangeraden) en bijstandsverzekering (verplicht) – waarbij de minimum dekking voor repatriëring $ 200.000 moet bedragen.
- Optionele excursies aan boord: kajaktocht (enkel aan boord boekbaar: ca. 310 USD pp)
- Een handvol optionele excursies die wel vooraf boekbaar zijn (kan wel nog na inschrijving, meer info op aanvraag): BBQ & bezoek Reindeerglacier (€ 152 pp), boottocht Icefjord (€ 125 pp), helikoptervlucht Icefjord (€ 443 pp), sightseeing tour Kangerlussuaq (€ 67 pp)
- Persoonlijke uitgaven aan boord
- Fooien (14USD per persoon per dag)
Paklijst:
- Deze wordt besproken op de infovergadering (i.s.m. Nordic) vooraf en wordt ook nog eens doorgestuurd per e-mail.
INFOSESSIES
Onze reizen stellen we regelmatig voor tijdens de Beyond Borders Reiscafés. We strijken neer op verschillende locaties in Vlaanderen en Nederland waar je vrijblijvend kan binnenspringen en een van onze medewerkers kan spreken, gezellig iets kan drinken, een gratis brochure kan oppikken ed. We staan ook op reisbeurzen.
Klik hier voor alle data en locaties.
REISVOORWAARDEN
Indien je een reis boekt bij Beyond Borders BV, ga je akkoord met:
- de Algemene Voorwaarden van Beyond Borders;
- de Bijzondere Voorwaarden van het type reis dat je boekt (individuele reis of groepsreis);
- de Algemene Verkoopsvoorwaarden van Beyond Borders BV
Al deze voorwaarden kan je samen met de algemene wet op pakketreizen en informatiefiches van de optioneel af te sluiten reisverzekeringen vinden/downloaden op deze pagina.
De voorwaarden zullen ook vermeld staan op de bestelbon die je ondertekend dient terug te sturen naar info@beyondborders.be.