Madagaskar – één van de grootste én mooiste eilanden in de Indische oceaan – staat bekend om haar prachtige fauna en flora én om haar actief en gevarieerd landschap: vulkanen, regenwouden en woestijn! En toeval of niet, we hebben familie in Madagskar: Frank Janssens, reis- en nu Madagaskar- specialist is na een leven lang reizen in dit prachtige land blijven hangen en heeft daar de liefde voor zijn vrouw en land gevonden. In samenwerking met hem, stellen we jullie graag de drie onderstaande reisformules voor: de klassieke, korte & lange reisroute! Je onderneemt deze reisprogramma’s individueel, maar chauffeur en gidsen zijn steeds inbegrepen. Voor de groepsmensen onder jullie, volgend jaar komt er ook een avontuurlijke groepsreis aan! Bekijk hieronder alvast de drie individuele programma’s en laat je inpakken door deze exotische en charmante bestemming!
Programma's
PROGRAMMA A: Klassiek traject
Dag 1: Aankomst Antananarivo
Welkom in Madagaskar! Bij aankomst word je opgewacht door een chauffeur met een naambordje. Geld wisselen kan makkelijk tegen een goede koers op de luchthaven. Een prettig loket is in de vertrekhal, aan de rechterhand als je van buiten naar binnen gaat. Jullie slapen de eerste nacht in Chalet des Roses, een net hotel gelegen in het hart van Antananarivo in Italiaanse stijl. Het bijbehorende restaurant wordt aanbevolen wegens de verse producten die worden gebruikt in de keuken.
Dag 2: Naar Andasibe
Vandaag staat jullie chauffeur klaar voor vertrek bij het hotel. Je hebt deze ochtend echter geen haast (later vertrekken kan), het is vandaag geen lange reisdag. Het eerste uur rijd je in de schaduw van Antananarivo. Je komt niet door het centrum, maar krijgt toch al een goede indruk van het bruisende leven rond de hoofdstad. Zodra je de Route Nationale 2 richting oostkust op rijdt, wordt het een stuk rustiger. Na ongeveer 3-4 uur rijden bereik je Andasibe. Het daar gelegen park Andasibe – Mantadia (beter bekend als Périnet) is de habitat van de grootste der maki’s: de Indri. De gids komt naar jullie hotel om het programma van morgen te bespreken.
Vanavond of morgenavond kan je optioneel een avondwandeling maken waarbij je kans maakt om nachtdieren als de muismaki, kameleon, gekko en boomkikker te spotten. Neem alvast een goede zaklamp mee.
Slapen doen jullie in het Feon’ny Ala Hotel: de naam betekent ‘De stem van het bos’. Je slaapt in een bungalow met uitzicht op het bos. Er wordt op zoveel mogelijke manieren rekening gehouden met het behoud van de natuur en het hotel brengt je op de hoogte hoe jij daar aan bij kan dragen.
Dag 3: Bezoek Andasibe National Park
In de ochtend wandel je onder begeleiding van een gids door het park. De Indri ga je vast zien, horen zal je hem in ieder geval! Verder ga je op zoek naar bamboe lemuren, bruine maki’s en de grootste der kameleons: de Parsons kameleon. Je komt in een deel van het park waar enkele groepen Indri gewoon zijn geraakt aan mensen, de dieren hier zijn niet erg schuw. Dat maakt de kans groot om ze van dichtbij te zien.
Je bent hier in het regenwoud en er is dus altijd kans op een bui. Neem regenkleding mee en iets om je camera te beschermen. Bij de ingang van het park is een interessante tentoonstelling over de ecologie van het park.
Dag 4: Andasibe naar kanaal van Pangalanes
Na het ontbijt maken we een rit van een drietal uurtjes naar het Canal des Pangalanes. De Pangalanes worden gevormd door een honderden kilometers lange aaneenschakeling van meren, kreken en lagunes, die door kanalen met elkaar zijn verbonden. In koloniale tijden werd het water voor transport gebruikt, maar inmiddels is er zoveel overgroeid dat sommige delen alleen door de kleine ‘pirogues’ van lokale vissers bevaarbaar zijn.
Het is een goed idee om omstreeks 11.30u in Manambato te zijn. Dit is de plaats waar je overstapt op een publieke boot. Mocht de boot er nog niet zijn, dan kan je daar lunchen. Anders vaar je ineens door naar het hotel, dit duurt ongeveer anderhalf uur. Je bestelling kun je dan onderweg doorgeven via de bootsman. Heb je de keuze: lunchen bij je hotel is leuker!
Je vaart naar een uniek natuurgebied en je accommodatie ligt er middenin! Een boot brengt je er heen via het Akanin’ny Nofy meer en verschillende armen van het kanalenstelsel. De naam Akanin’ny Nofy betekent ‘droomplek’ en dat zegt genoeg. Bespreek met de receptie de activiteiten van de volgende dag.
Omringd door lemuren, vogels en insecten vind je het Palmarium hotel. Het is direct gelegen aan het kanaal waar zelfs nog een strandje is aangelegd. Vanuit hier maak je een excursie naar de zeldzame Aye-aye lemuur.
Dag 5: Bezoek het kanaal van Pangalanes
Dit is het leefgebied van vele soorten maki’s en andere dieren. Met een gids ga je erop uit om deze te vinden. Je hebt kans om de Indri tegen te komen, dit is de grootste maki van het eiland. In de avond hoop je dat je het actieve nachtdier ‘de Aye-Aye’ zal vinden, het leefgebied is groot en het aantal is klein van deze soort. De Aye-aye worden gelokt met kokosnoten, waar ze dol op zijn. Ze leven echter in volledige vrijheid en kunnen dus een keer overslaan.
Dag 6: Terug naar Andasibe
In de loop van de ochtend brengt de boot van Palmarium je weer tot Manambato (anderhalf uur varen), waar je chauffeur op je wacht. Je kunt in Manambato lunchen, maar (indien je heel vroeg vertrokken bent) misschien wacht je liever tot je weer in Andasibe bent? Bedenk dat je wel ongeveer 4 uur onderweg bent. In het stadje Moramanga kun je wat boodschappen doen en hier zijn eenvoudige restaurantjes. Als je nog geen avondwandeling gedaan hebt in het park, heb je vandaag nog een kans om deze te doen.
Je verblijft opnieuw een nachtje in het prachtige Feon’ny Ala Hotel.
Dag 7: Van Andasibe naar Antsirabe
Vandaag heb je een lange reis voor de boeg. De reistijd bedraagt ongeveer 7 uur, afhankelijk van de verkeersdrukte rond Antananarivo. Je komt niet door de stad, maar de ringwegen zijn vaak erg druk. Hier verlaat je de RN2, om via de RN7 naar het zuiden te rijden. Eenmaal op de RN7 verlaat je de drukte, ineens wordt de omgeving weer groen en landelijk. Welkom in de Hooglanden! Vraag de chauffeur te stoppen bij de raffia producten alsook de houten en metalen autootjes die je langs de weg tegenkomt. Langs de RN7 zijn regelmatig lokale producten te koop, steeds weer iets anders. Is er iets van je gading bij? Sla dan je slag, want verder naar het zuiden vind je niet meer dezelfde producten.
Je slaapt vandaag in het Residence Madalief. De Nederlandse Remi zet zich in voor weeskinderen, alleenstaande moeders, en kinderen die in extreme armoede leven. Door hier te overnachten steunen we de Stichting Madalief, want de winst gaat rechtstreeks naar de diverse projecten.
Dag 8: Antsirabe – Bezoek Lac Tritriva
Je hebt vooraf betaald voor de gids en een excursie naar keuze. Dat kan zijn: een tocht naar Lac Tritriva (per auto, of deels per fiets en deels per auto), een tocht naar het dorp Manandona, het stadje Betafo of de Waterval Isandra, of een stadstour door Antsirabe per pousse-pousse of cyclo-pousse. Sommige combinaties zijn ook mogelijk, alles gaat in overleg met onze gids!
De meest populaire excursie is die naar Lac Tritriva en gidsen gaan er vaak stilzwijgend van uit dat je vanzelfsprekend naar Tritriva wil gaan. Daar is een goede reden voor, want het is er prachtig en enkele legenden maken dit een plaats vol betekenis. Er zijn echter meer opties, vraag de gids hier gerust naar. Het gaat er om waar jullie voorkeur naar uitgaat!
Dag 9: Van Antsirabe naar Ambalavao
Het is ongeveer 6 uur rijden naar Ambalavao, door een prachtig landschap waar rijstvelden overheersen. Stap regelmatig even uit om te genieten van het uitzicht, of om zomaar een stukje te lopen. Onderweg kan je stoppen in Ambositra, een kleine maar bruisende stad. Een prima plek voor een koffiestop of een vroege lunch. Wil je graag souvenirs kopen? Hier zijn zeer geschikte winkels en (hout)werkplaatsen! Helaas worden er nog steeds houtsnijwerken aangeboden van illegaal gekapt palissander en rozenhout, één van de redenen waarom de biodiversiteit in Madagaskar zo zwaar onder druk staat. Er is ook houtsnijwerk van lichter hout (onder meer naaldhout en eucalyptus), dat volop wordt aangeplant in de hele regio.
Ambalavao is een plaatsje met een hoog sprookjes gehalte, het is een zaligheid om doorheen te kuieren. Hier kan je een stop maken bij een atelier waar je kan zien hoe de cocons van de zijderups worden verwerkt tot prachtige producten. Bij een lokaal project waar op ambachtelijke wijze sierpapier gemaakt wordt, kan je eveneens een kijkje in de keuken nemen. Deze werkplaats ligt op het terrein van een hotel, waar je ook wat kan drinken.
Je slaapt vandaag in een prachtig gelegen hotel met een geweldig uitzicht (maar beperkt internet), Betsileo Country Lodge.
Dag 10: van Ambalavao naar Tsaranoro
Uitgerust wakker worden met een prachtig uitzicht op de uitlopers het Andringitra gebergte. Neem een duik in het zwembad en voel je thuis in dit uiterst gastvrije hotel. Dit is een prima uitvalsbasis voor uitstapjes naar het kleine Pard d’Anja of een wandeling in de directe omgeving.
Onderweg naar de Tsaranoro Vallei bezoek je het kleine Parc d’Anja, een zeer succesvol lokaal project. Een kort tochtje brengt je al snel bij een kolonie ringstaartmaki’s, misschien wel de meest bekende van alle lemuren. Zorg dat je hier niet te laat in de ochtend bent, want de dieren zijn actief in de vroege uren, en rusten later in de ochtend hoog in de bomen. Je kan ook naar één of twee uitzichtpunten. Het is een beetje klauteren om er te komen, maar de beloning is een schitterend panorama. Niet geschikt voor mensen met hoogtevrees!
Je vervolgt je weg over de RN7 een klein uur, waarna je zuidwaarts een onverharde weg volgt om de prachtige Tsaranoro Vallei in te rijden. De rit vanaf de afslag duurt ruim een uur.
Je overnacht twee nachten in een onvoorstelbaar mooi gelegen kamp, in een vallei omringd door gigantische granieten rotsen en een indrukwekkende rotswand. Hier is geen internet.
In het kamp zal een lokale gids de wandelmogelijkheden voor morgen met je bespreken. Er kunnen makkelijke, middelmatige en pittige wandelingen ondernomen worden, aan jullie de keuze. Bestel vanavond vast een lunchpakket voor de wandeling van morgen. Tsarasoa Camp biedt eenvoudig ingerichte bungalows, maar wat een prachtige omgeving! Je doet de deur open en kijkt uit over de vallei. In dit hotel probeert men de ecologische impact te minimaliseren. In het restaurant vind je vooral gerechten met ingrediënten uit de omgeving.
Dag 11: Tsaranoro Vallei
Onder begeleiding van een lokale gids trek je erop uit om dit gebergte te verkennen. Denk aan hoofdbedekking, zonnebrandcrème, een lunchpakket en neem voldoende water mee!
Er zijn diverse wandelingen mogelijk. Een prachtige optie is de beklimming van Pique Chaméleon. Een pittige tocht, maar de prachtige vergezichten zullen je nog lang bijblijven. Je kan ook wandelen door een ‘Forêt Sacrée’ en naar een nabij gelegen dorp. Vraag de gids (of in het kamp) naar de activiteiten van de eigenaar van kamp Tsarasoa, Gilles Gautier, die de hele bevolking van de vallei wist te mobiliseren om tienduizenden bomen aan te planten. Andere kampementen volgden en inmiddels is er sprake van een pro-actieve en ecologische aanpak om de vallei weer helemaal ‘groen’ te krijgen.
Dag 12: van Tsaranoro naar Isalo
Je keert terug naar de hoofdweg en vervolgt de weg zuidwaarts. Het landschap verandert vandaag dramatisch en de temperatuur schiet omhoog. Je daalt af naar het droge zuidwesten van Madagaskar. Onderweg kan je een stop maken in Ihosy, waar een grote en levendige markt is. Ook langs de hoofdroute zijn veel kramen met handelswaar.
Na Ihosy verdwijnen de laatste granieten rotsen uit het landschap, dat verandert in een dorre grasvlakte. Net wanneer het landschap monotoon lijkt te worden, doemt het Isalo gebergte in de verte op.
De gids zoekt jullie op in het hotel om het programma voor de volgende dag te bespreken en hij vertelt je met welke gids jullie de wandeling gaan maken.
Overnachting in het Isalo Ranch Gebouwd in traditionele stijl van de regio. Een rustige locatie met een schitterend uitzicht op Isalo National Park, ideaal om te genieten van de zonsondergang. Dit hotel heeft een ‘groene’ aanpak: de electriciteit wordt geleverd door zonnepanelen, er zijn zonneboilers voor warm water en er worden groente en fruit verbouwd op en bij het terrein van het hotel.
Dag 13: Bezoek Isalo National Park
Isalo behoort zonder meer tot de mooiste parken van het zuiden. Vandaag ga je er de hele dag op uit om onder begeleiding van een gids dit park met zijn watervallen, natuurlijke zwembaden en avontuurlijke kloven te verkennen. Hier wacht je een heerlijke wandeling met avontuurlijke klim en plons in het natuurlijke zwembad: ‘la piscine naturelle’. Uiteindelijk daal je af naar de kloof en dit is een pittige afdaling! Beneden wacht je een heerlijke barbecue-lunch. De kloof is schitterend, dus als je nog energie over hebt raden we je aan om hier nog een wandeling te maken. Watervallen en poelen genoeg om in af te koelen!
Dag 14: van Isalo naar Ifaty
In een vijftal uren (zonder stops) rijd je naar Ifaty. Heb je bijzondere belangstelling voor edelstenen? Vraag de chauffeur dan een stop te maken in Ilakaka. In de omgeving wordt bijvoorbeeld saffier gevonden en er zijn werkplaatsen waar je kunt zien hoe deze bewerkt worden voor het maken van sieraden. Het is een vreemd stadje, dat zijn bestaansrecht ontleent aan de rijke bodemschatten. De RN7 doorkruist Zombitse National Park, dat als een groene rechthoek bijzonder opvalt in het landschap. Als je geluk hebt, zie je hier vanaf de weg sifaka’s en andere lemuren. Heb je heel veel geluk, dan zie je de sifaka’s oversteken op hun unieke wijze: het is bijna alsof deze dieren dansen! Indien je vroeg bent vertrokken, kan je een wandeling maken in dit park (optioneel). Hier is een mooie picknickplaats waar je even kunt pauzeren in een groene omgeving.
Hier neem je afscheid van de chauffeur. Hij geeft je de laatste reisdocumenten, waaronder jullie tickets voor de binnenlandse vlucht. Morgen begint hij aan de lange rit terug naar Antananarivo. Je overnacht in hotel de la Plage. Kitesurfen behoort hier tot één van de stoere activiteiten die je hier kan doen met de veiligheid van een gecertificeerde instructeur. Natuurlijk kan je ook heerlijk relaxen met een cocktail en een boek, en zalig genieten van het uitzicht en de fijne temperatuur.
Dag 15: Vakantie in Ifaty
Zalig niets doen, een bezoek aan het Reniala stekelwoud, misschien wel duiken? Alles kan en niets moet hier in dit paradijs. Er zijn vooraf geen excursies geboekt, zodat je de vrijheid hebt om ter plaatse een keuze te maken. Het activiteitencentrum van het hotel staat voor je klaar met mogelijkheden voor diverse excursies. Verder is het leuk om langs het strand te kijken als Vezo vissers terugkomen van de zee. Nabij Hotel Bellevue is een strand waar tientallen (zo niet honderden) vissers aanmeren, indrukwekkend om te zien!
Ongeveer 10 kilometer ten zuiden van Ifaty kan je – met een gids – een boardwalk door het mangrove gebied maken. Het project is opgezet door een Belgische NGO, maar wordt nu ondersteund door Reef Doctor. Heel informatief! Neem beslist een insecten werend middel mee, want tussen de bomen zijn veel muggen. Bij vloed houd je je voeten niet droog, dan moet je korte stukjes waden.
Dag 16: Binnenlandse vlucht naar Antananarivo
Vraag de receptie om de vertrektijd van de binnenlandse vlucht nog eens na te kijken. Wijzigingen in de vertrektijden zijn niet ongebruikelijk. De transfer naar de luchthaven wordt verzorgd door het hotel, dus spreek meteen de vertrektijd af. Zorg dat je 2 uur vooraf op het vliegveld bent. Indien er een wijziging is in het vluchtschema, hoor je dit bij je hotel.
Bij aankomst op de luchthaven van Antananarivo staat er een chauffeur op je te wachten. Hij heeft ook weer een bordje. Je overnacht opnieuw een nacht in Chalet des Roses.
Dag 17: Antananarivo
Je hebt de hele dag te besteden voor een (optionele) excursie in of buiten de stad. Een leuke optie is een uitstap naar de koninklijke heuvel van Ambohimanga, een prachtige heuvel met daarop een paleizencomplex waarin je een wandeling kan maken onder begeleiding van een lokale gids. In de stad, op een heuvel met uitzicht naar alle kanten, ligt eveneens een koninklijk paleis: de Rova.
Als je nog eens lemuren wil zien, dan is Lemur’s Park een goede mogelijkheid. Maar er zijn ook nog heel wat andere mogelijkheden en tips.
Dag 18: Terugvlucht
Een chauffeur brengt jullie naar de luchthaven. Je dient uiterlijk 3 uur voor vertrek op de luchthaven te zijn. Als je nog Ariary’s hebt, wissel die dan om voordat je door de douane gaat. Ná de douane kun je alleen nog met Euro’s of US Dollars betalen. Goede terugvlucht!
Prijs:
Zie onderstaande prijsofferte aanvraag.
Inclusief:
- Internationale vluchten (h/t), incl. taxen en ruimbagage
- Alle privé transfers tussen (lucht-)havens en hotels
- 1 binnenlandse vlucht per persoon
- 15 dagen comfortabele 4WD met Engelssprekende chauffeur, brandstof en verzekering (inclusief lege transitdagen)
- Een dubbele kamer in de hierboven genoemde hotels op basis van B&B (half-board bij Residence Madalief)
- Entree + Engelstalige privé-gids bij Andasibe National Park (+ avondwandeling),Palmarium reservaat (+ avondwandeling), Parc d’Anja, Tsaranoro Vallei en Isalo National Park
- Boottocht van en naar Palmarium
- Fietstocht met gids in Antsirabe
- Lunch in Isalo National Park
- Bijdrage Garantiefonds Reizen
Exclusief:
- De rest van je eten en drinken
- Fooien
- Persoonlijke uitgaven
- Reisbijstandsverzekering (aangeraden)
PROGRAMMA B: Kort traject
Het korte traject is dezelfde reis (zelfde verblijven), maar zonder het kanaal van Pangalanes & de Tsaranoro Vallei. Dit traject duurt 13 dagen.
Inclusief:
- Internationale vluchten (h/t), incl. taxen en ruimbagage
- Alle privé transfers tussen luchthavens en hotels
- 1 binnenlandse vlucht per persoon
- 9 dagen comfortabele 4WD met Engelssprekende chauffeur, brandstof en verzekering (inclusief lege transitdagen)
- Een dubbele kamer in de hierboven genoemde hotels op basis van B&B (half-board bij Residence Madalief)
- Entree + Engelstalige privé-gids bij Andasibe National Park (+ avondwandeling), Parc d’Anja en Isalo National Park
- Fietstocht in Antsirabe
- Lunch in Isalo National Park
PROGRAMMA C: Lang traject
Het lange traject is een 26- daagse rondreis door Madagascar met enkele extra ongeziene hoogtepunten, waaronder een 3- daagse boottrip met kampeer- overnachtingen op de zandbanken van de rivier. Hieronder vind je het volledige reisschema.
Dag 1: Aankomst Antananarivo
Welkom in Madagaskar! Bij aankomst word je opgewacht door een chauffeur met een naambordje. Geld wisselen kan makkelijk tegen een goede koers op de luchthaven. Een prettig loket is in de vertrekhal, aan de rechterhand als je van buiten naar binnen gaat. Jullie slapen de eerste nacht in Chalet des Roses, een net hotel gelegen in het hart van Antananarivo in Italiaanse stijl. Het bijbehorende restaurant wordt aanbevolen wegens de verse producten die worden gebruikt in de keuken.
Dag 2: Van Andasibe naar Antsirabe
Vandaag heb je een lange reis voor de boeg. De reistijd bedraagt ongeveer 7 uur, afhankelijk van de verkeersdrukte rond Antananarivo. Je komt niet door de stad, maar de ringwegen zijn vaak erg druk. Hier verlaat je de RN2, om via de RN7 naar het zuiden te rijden. Eenmaal op de RN7 verlaat je de drukte, ineens wordt de omgeving weer groen en landelijk. Welkom in de Hooglanden! Vraag de chauffeur te stoppen bij de raffia producten alsook de houten en metalen autootjes die je langs de weg tegenkomt. Langs de RN7 zijn regelmatig lokale producten te koop, steeds weer iets anders. Is er iets van je gading bij? Sla dan je slag, want verder naar het zuiden vind je niet meer dezelfde producten.
Je slaapt vandaag in het Residence Madalief. De Nederlandse Remi zet zich in voor weeskinderen, alleenstaande moeders en kinderen die in extreme armoede leven. Door hier te overnachten steun je de Stichting Madalief, want de winst gaat rechtstreeks naar de diverse projecten.
Dag 3: Naar Miandrivazo
Vandaag is er geen haast om vroeg te vertrekken, maar als je wil kan dat uiteraard wel. ‘s Middags is er nog voldoende tijd om in vierenhalf uur naar Miandrivazo te rijden. Probeer wel ten laatste om 13u uit Antsirabe te vertrekken. Antsirabe is een geschikte plek om enkele boodschappen te doen (mineraalwater, koekjes en dergelijke). De goed gesorteerde supermarkt Score ligt aan de grote boulevard Avenue de la Gare, Shoprite iets voorbij de kleine markt (Antsenakely). De komende dagen is er geen tijd en gelegenheid om naar een goede supermarkt te gaan.
Alvorens naar Miandrivazo te rijden kan je eventueel (optioneel) ’s ochtends naar een twintig kilometer verderop gelegen kratermeer rijden, Lac Tritriva. Nadat je dit verkend hebt, kan je een prachtige wandeling maken doorheen het authentieke hinterland. De auto blijft bij je. Deze tocht zal je nog lang bijblijven vanwege de ongedwongen ontmoetingen met de plattelandsbewoners die met plezier voor de lens van je camera willen poseren.
Naarmate je Miandrivazo nadert, wordt het alsmaar warmer. Miandrivazo wordt wel de warmste stad van Madagaskar genoemd!
Je overnacht vandaag in het Princesse Tsiribihina Hotel. Dit is een fijn hotel in een warme omgeving, inclusief verzorgde kamers en een zwembad. Een mooie plek om de route van de kust naar het binnenland te onderbreken. De rivier Trisribihina biedt zich aan als mooi uitzicht vanuit de lodges.
Dag 4 tot 6: 3- daagse afvaart Tsiribihina
Dag 4: Na het ontbijt ga je aan boord van de boot voor een 3- daagse tocht over de Tsiribihina rivier. Het is een rustige tocht over een rivier die omringd wordt door wilde natuur met rotsen en baobabs. Met een beetje geluk ziet je zelfs krokodillen en maki’s op de oever. Een kok zorgt voor al je maaltijden en je kampeert twee nachten op zandbanken aan de rivier.
Dag 5: Je vervolgt de vaartocht richting het Kanaal van Mozambique. Na het ontbijt bezoek je het Sakalava dorpje Bedigro. Tijdens de afvaart vandaag maak je kans op een hele schare aan watervogels. Vlakbij het dorpje Ambatomisay bezoek je een heus baobab bos. Daarnaast vaar je onder andere door de kloof van Bemaraha, waar je veel kans maakt maki’s en kameleons te zien. Bij de waterval van Anosinampela neem je uiteraard de tijd om te zwemmen en te badderen.
Dag 6: Dit is de laatste dag van de riviertrip. Tegen het middaguur arriveer je in de haven van Belo sur Tsiribihina. Na een laatste lunch stap je van boord en vervolg je de weg door de wildernis per terreinwagen. Je eindigt de dag in Bekopaka, de poort van de Tsingy de Bemaraha.
Je overnacht vannacht in het hotel: Orchidée du Bemaraha. Bij de ingang van het dorpje Bekopaka bevindt zich dit middenklasse hotel vanuit waar je de tocht naar de Tsingy de Bemaraha kunt beginnen. Als je dan uitgeput terugkomt, kan je verkoeling zoeken en relaxen bij het bijbehorende zwembad.
Dag 7: Bezoek Tsingy de Bemaraha National Park
Tsingy staat in Malagasy voor ‘lopen op de tenen’, dit is te danken aan de puntige rotsen die hier te zien zijn. Sinds 1990 is dit een UNESCO beschermd gebied waar ongeveer 11 soorten maki’s leven. Daarnaast leven er meer dan 100 vogelsoorten in dit bijzondere gebied dat is ontstaan door erosie.
Er zijn verschillende tochten die je kan maken, overleg met de gids welke tocht het beste bij jullie past. Je zal hoe dan ook de hoogte ingaan, maar je hoeft hiervoor niet bang te zijn. Je zult gezekerd zijn op de meest steile en moeilijk begaanbare stukken. Denk eraan om een zaklamp mee te nemen voor als je de grotten induikt en smeer jezelf goed in tegen de zon.
Dag 8: Naar Morondava via Allée des Baobabs
Pittige rit van ongeveer 6 uur met een sprookjesachtig einde in de befaamde Allée des Baobabs. Zorg dat je hier tegen zonsondergang bent… onvergetelijke beelden verzekerd!
Morondava is een gezellig kustplaatsje waar een schiereiland geklemd zit tussen het Kanaal van Mozambique en een mangrove gebied.
Jullie brengen de nacht door in het Maeva Hotel. Dit hotel ligt aan het strand, het kost slechts enkele stappen om in het blauwe water verkoeling te zoeken. Vanaf het terras heb je uitzicht op alle boten en kano’s die de haven in en uit gaan.
Dag 9: Naar Antsirabe
Vertrek direct na het ontbijt richting Antsirabe. Het gaat een lange tocht worden over een weg die gelukkig in redelijk goede conditie is. Langzaam zie je de baobabs en palmbomen over gaan tot andere groene vegetatie. Onderweg kan je stoppen in Miandrivazo voor een lunch. Na ongeveer 9 uur reizen kom je aan in Antsirabe waar je zult overnachten in een hotel net buiten het centrum. Je verblijft nogmaals bij Residence Madalief.
Dag 10: Naar Ranomafana
Vandaag reizen jullie door naar Ranomafana. Het is ongeveer 5 uur rijden. Het beste haal je bij een van de bakkerijen Croustipain of Mirana een sandwich voor onderweg.
Het is een prachtige rit naar Ranomafana, door een landschap waar rijstvelden overheersen. Stap regelmatig even uit om te genieten van het uitzicht, of om zomaar een stukje te lopen.
Onderweg kan je stoppen in Ambositra, een kleine maar bruisende stad en een prima plek voor een korte stop. Na de afslag vanaf de RN7 slingert de weg door een gebied met steile hellingen, de flanken zijn begroeid met regenwoud. De weg volgt een rivier met enkele indrukwekkende watervallen. De meest spectaculaire waterval bevindt zich een half uurtje voor Ranomafana, hier zal je zeker even stoppen.
Avondwandeling bij Ranomafana. ‘s Avonds zijn er andere dieren actief dan overdag. Met een zaklamp in het donker zullen velen ogen oplichten en je ervaart de geluiden van de natuur intens. Dieren die onder andere actief zijn, zijn muismaki’s en kikkers. Ook zie je slapende kameleons.
Je overnacht in Centrest. Comfortabele kamers in een prachtige tuin, van waaruit je een fraai uitzicht hebt. Misschien vind je in de tuin al enkele dieren, bijvoorbeeld gekko’s? Je kan te voet naar het stadje Ranomafana lopen, maar uiteraard kan je chauffeur je ook even brengen en halen.
Dag 11: Bezoek Ranomafana Park
Vandaag ga je in de ochtend het park in. De ingang bevindt zich hogerop, je bent de entree gisteren gepasseerd.
Het werd in de jaren 1985 beroemd na de ontdekking van een nieuwe lemurensoort: de ‘Gouden Bamboe lemuur’. Kort daarna werd nog een ander soort bamboe lemuur ontdekt, de ‘Breedsnuithalfmaki’. Dit was de aanleiding om het gebied te beschermen tegen menselijke invloeden (jacht en stroperij, houtkap, slash and burn) en er een Nationaal Park van te maken. Sinds 2007 behoord het tot UNESCO werelderfgoed.
In totaal zijn er ongeveer 12 soorten maki’s te vinden in dit park. Onder de hoede van een professionele gids gaan jullie proberen diverse soorten te zien, maar ook is er veel aandacht voor kleinere, zeer bijzondere dieren zoals gekko’s en insecten. Verder zijn er veel vogels (seizoensafhankelijk) en bijzondere vegetatie.
Optioneel: na de wandeling in het park kan je te voet, parallel aan de rivier, naar het dorp beneden in de vallei lopen. Je kunt dan een bad nemen in de rivier, of een bezoek brengen aan het kuuroord. Dat heeft betere tijden gekend, maar als het buiten fris wordt is het toch een fijne afsluiting van de dag.
Dag 12: Van Ranomafana naar Isalo
Het is ongeveer 8 uur reizen waarbij je de stad Fianarantsoa passeert. Stop hier eventueel bij de studio van fotograaf Pierrot Men (https://www.pierrotmen.com/ ) en drink een lekkere koffie in de tearoom ernaast. Daarna is het nog ongeveer 2 uur tot in Ambalavao.
Je vervolgt de weg zuidwaarts. Het landschap verandert vandaag dramatisch en de temperatuur schiet omhoog. Je daalt af naar het droge zuidwesten van Madagaskar. Onderweg kan je een stop maken in Ihosy, waar een grote en levendige markt is. Ook langs de hoofdroute zijn veel kramen met handelswaar. Voor een lunch is dit een ideale stop.
Na Ihosy verdwijnen de laatste granieten rotsen uit het landschap, dat verandert in een dorre grasvlakte. Net als het landschap monotoon lijkt te worden, doemt het Isalo gebergte in de verte op.
Overnachting in het Isalo Ranch, gebouwd in traditionele stijl van de regio. Een rustige locatie met een schitterend uitzicht op Isalo National Park, ideaal om te genieten van de zonsondergang. Dit hotel heeft een ‘groene’ aanpak: de elektriciteit wordt geleverd door zonnepanelen, er zijn zonneboilers voor warm water en er worden groente en fruit verbouwd op en bij het terrein van het hotel.
Dag 13: Bezoek Isalo National Park
Isalo behoort zonder meer tot de mooiste parken van het zuiden. Vandaag ga je er de hele dag op uit om onder begeleiding van een gids dit park met zijn watervallen, natuurlijke zwembaden en avontuurlijke kloven te verkennen. Hier wacht je een heerlijke wandeling met avontuurlijke klim en plons in het natuurlijke zwembad: ‘la piscine naturelle’. Uiteindelijk daal je af naar de kloof, en dit is een pittige afdaling! Beneden wacht je een heerlijke barbecue-lunch. De kloof is schitterend, dus als je nog energie over hebt raden we je aan om hier nog een wandeling te maken. Watervallen en poelen genoeg om in af te koelen.
Dag 14: van Isalo naar Tulear
In een viertal uren (zonder stops) rijd je naar Tulear. Het beste neem je weer een picknick mee vanuit het hotel, want er zijn weinig goede restaurants onderweg. Wel zijn er enkele picknickplaatsen met schaduw. De RN7 doorkruist Zombitse National Park, dat als een groene rechthoek bijzonder opvalt in het landschap. Als je geluk hebt, zie je hier vanaf de weg sifaka’s en andere lemuren. Heb je heel veel geluk, dan zie je de sifaka’s oversteken op hun unieke wijze: het is bijna alsof deze dieren dansen! Indien je vroeg bent vertrokken, kan je een wandeling maken in dit park (optioneel). Hier is een mooie picknickplaats waar je even kunt pauzeren in een groene omgeving.
Vraag de chauffeur om te stoppen bij de grote baobabs. De eerste baobab ligt net na een dorpje. Hier stoppen kan teleurstellend zijn. De dorpsbewoners vinden het merkwaardig dat toeristen stoppen voor een boom, maar niet voor hun. Zij komen elke keer dat er iemand stopt aangerend vanuit het dorp, in de hoop iets te kunnen verkopen. Als dat niet het geval is, is hun reactie soms zeer onaangenaam. Ons advies is dan ook om hier niet te stoppen, óf ook de tijd te nemen voor de dorpelingen.
Even buiten Tuléar is het comfortabele hotel Victory te vinden. Een verkoelend zwembad en een tropische tuin dragen bij aan het ultieme vakantiegevoel.
Dag 15: Binnenlandse vlucht naar Antananarivo
Vraag de receptie om de vertrektijd van de binnenlandse vlucht nog eens na te kijken. Wijzigingen in de vertrektijden zijn niet ongebruikelijk. De transfer naar de luchthaven wordt verzorgd door het hotel, dus spreek meteen de vertrektijd vanaf het hotel af. Zorg dat je 2 uur vooraf op het vliegveld bent. Indien er een wijziging is in het vluchtschema, hoor je dit bij je hotel.
Bij aankomst op de luchthaven van Antananarivo staat er een chauffeur op je te wachten. Hij heeft ook weer een bordje. Je overnacht in Chalet des Roses.
Dag 16: Naar Andasibe
Vandaag staat jullie chauffeur klaar voor vertrek bij het hotel. Je hebt deze ochtend echter geen haast (later vertrekken kan), het is vandaag geen lange reisdag. Het eerste uur rijd je in de schaduw van Antananarivo. Je komt niet door het centrum, maar krijgt toch al een goede indruk van het bruisende leven rond de hoofdstad. Zodra je de RN2 richting oostkust op rijdt, wordt het een stuk rustiger. Na ongeveer 3-4 uur rijden bereik je Andasibe. Het daar gelegen park Andasibe – Mantadia (beter bekend als Périnet) is de habitat van de grootste der maki’s: de Indriindri. De gids komt naar jullie hotel om het programma van morgen te bespreken.
Vanavond of morgenavond kan je optioneel een avondwandeling maken waarbij je kans maakt om de nacht actieve dieren als muismaki, kameleon, gekko en boomkikker te spotten. Neem alvast een goede zaklamp mee.
Slapen doen jullie in het Feon’ny Ala Hotel: de naam betekent ‘De stem van het bos’. Je slaapt in een bungalowtje met uitzicht op het bos. Er wordt op zoveel mogelijke manieren rekening gehouden met het behoud van de natuur en brengen je op de hoogte hoe jij daar aan bij kan dragen.
Dag 17: Bezoek Andasibe National Park
In de ochtend wandel je onder begeleiding van een gids door het park. De Indri ga je vast zien, en horen zal je hem in ieder geval! Verder ga je op zoek naar bamboe lemuren, bruine maki’s en de grootste der kameleons: de Parsons kameleon. Je komt in een deel van het park waar enkele groepen Indri gewoon zijn geraakt aan mensen, de dieren zijn hier niet erg schuw. Dat maakt de kans groot om ze van dichtbij te zien.
Je bent hier in het regenwoud, en er is altijd kans op een bui. Neem regenkleding en iets om je camera te beschermen mee. Bij de ingang van het park is een interessante tentoonstelling over de ecologie van het park.
Dag 18: van Andasibe naar kanaal van Pangalanes
Na het ontbijt maken jullie een rit van een drietal uurtjes naar het Canal des Pangalanes. De Pangalanes worden gevormd door een honderden kilometers lange aaneenschakeling van meren, kreken en lagunes, die door kanalen met elkaar zijn verbonden. In koloniale tijden werd het water voor transport gebruikt, maar inmiddels is er zoveel overgroeid dat sommige delen alleen door de kleine ‘pirogues’ van lokale vissers bevaarbaar zijn.
Het is een goed idee om omstreeks 11.30u in Manambato te zijn. Dit is de plaats waar je overstapt op een publieke boot. Mocht de boot er nog niet zijn, dan kan je daar lunchen. Anders vaar je ineens door naar het hotel, dit duurt ongeveer anderhalf uur. Je bestelling kun je dan onderweg doorgeven via de bootsman. Heb je de keuze: lunchen bij het hotel is leuker!
Je vaart naar een uniek natuurgebied en je accommodatie ligt er middenin! Een boot brengt je er heen via het Akanin’ny Nofy meer en verschillende armen van het kanalenstelsel. De naam Akanin’ny Nofy betekent ‘droomplek’, dat zegt genoeg. Bespreek met de receptie de activiteiten van de volgende dag.
Omringd door lemuren, vogels en insecten vind je het Palmarium hotel. Het is direct gelegen aan het kanaal waar zelfs nog een strandje is aangelegd. Vanuit hier maak je een excursie naar de zeldzame Aye-aye lemuur.
Dag 19: Bezoek het kanaal van Pangalanes
Dit is het leefgebied van vele soorten maki’s en andere dieren. Met een gids ga je erop uit om deze te vinden. Je hebt kans om de Indri tegen te komen, dit is de grootste maki van het eiland. In de avond hoop je dat je het actieve nachtdier de ‘Aye-Aye’ zal vinden, het leefgebied is groot en het aantal is klein van dit soort. Kanttekening: de Aye-aye worden gelokt met kokosnoten, waar ze dol op zijn. Ze leven echter in volledige vrijheid en kunnen ook een keer overslaan.
Dag 20: Naar Mahambo
Na het ontbijt vervolg je de tocht over het Canal de Pangalanes per boot. Na ruim twee uur leg je aan bij de steiger van Toamasina (Tamatave). Hier staat een transfer je op te wachten die je in een viertal uren tot in Mahambo brengt, de springplank voor Sainte Marie.
In La Piroque waan je je in het paradijs in dit hotel aan het strand. Er is mogelijkheid om te surfen en zwemmen en na afloop waarna kun je genieten van een cocktail in de tropische tuin.
Dag 21: Per boot naar Île Sainte-Marie
Per boot steek je de Oceaanstraat over tot in Sainte Marie. Daar aangekomen word je naar een paradijselijk hotel gebracht waar je heerlijk kunt genieten.
Hotel Libertalia. Duurzaamheid en uw comfort staan op gedeelde eerste plaats van belang voor dit hotel. Vlakbij het centrum van dit eiland, maar nog dichterbij de zee. Een fijne plek om te snorkelen en een goede uitvalsbasis om in je eigen tempo het eiland te verkennen. Vanaf half juli tot half september heb je kans om vanaf het strand walvissen te spotten!
Je bent hier op basis van Half Board.
Dag 22 & 23: Île Sainte- Marie, genieten!
Genieten in het paradijs! Je hoeft je op dit eiland absoluut niet te vervelen. Het is groot genoeg voor een mooie wandeling en er zijn verschillende mooie stranden voor snorkelen en/of duiken. Er is niets geboekt en je mag zelf bepalen hoe de dagen gevuld worden. Bij de receptie van het hotel kun je je laten informeren, en ook kunnen zij een excursie voor je boeken.
Walvissenexcursie: Als je de kans hebt om walvissen te zien, moet je deze zeker grijpen. Deze vriendelijke en adembenemend grote zoogdieren kun je van dichtbij bekijken met de boot. De werknemers zijn er op gericht om zoveel mogelijk dieren tegen te komen zodat je dit natuurlijk schoon nooit meer zult vergeten.
Dag 24: Binnenlandse vlucht naar Antananarivo
Vraag de receptie om de vertrektijd van de binnenlandse vlucht nog eens na te kijken. Wijzigingen in de vertrektijden zijn niet ongebruikelijk. De transfer naar de luchthaven wordt verzorgd door het hotel, dus spreek meteen de vertrektijd vanaf het hotel af. Zorg dat je 2 uur vooraf op het vliegveld bent. Indien er een wijziging is in het vluchtschema, hoor je dit bij je hotel.
Bij aankomst op de luchthaven van Antananarivo staat er een chauffeur op je te wachten. Hij heeft ook weer een bordje. Je overnacht opnieuw een nacht in Chalet des Roses.
Dag 25: Antananarivo
Je hebt de hele dag te besteden voor een (optionele) excursie in of buiten de stad. Een leuke optie is een uitstap naar de koninklijke heuvel van Ambohimanga, een prachtige heuvel met daarop een paleizencomplex waarin je een wandeling kan maken onder begeleiding van een lokale gids. In de stad, op een heuvel met uitzicht naar alle kanten, ligt eveneens een koninklijk paleis: de Rova.
Als je nog eens lemuren wil zien, dan is Lemur’s Park een goede mogelijkheid. Maar er zijn ook nog heel wat andere mogelijkheden en tips.
Dag 26: Terugvlucht
Een chauffeur brengt jullie naar de luchthaven. Je dient uiterlijk 3 uur voor vertrek op de luchthaven te zijn. Als je nog Ariary’s hebt, wissel die dan om voordat je door de douane gaat. Ná de douane kun je alleen nog met Euro’s of US Dollars betalen. Goede terugvlucht!
Prijs:
Zie onderstaande prijsofferte aanvraag.
Inclusief:
- Internationale vluchten (h/t), incl. taxen en ruimbagage
- Alle privé transfers tussen (lucht-)havens en hotels
- 2 binnenlandse vluchten per persoon
- 16 dagen comfortabele 4WD met Engelssprekende chauffeur, brandstof en verzekering (inclusief lege transitdagen)
- Een dubbele kamer in de hierboven genoemde hotels op basis van B&B (half-board bij Residence Madalief en Libertalia)
- Entree + Engelstalige privé-gids bij Tsingy de Bemaraha NP, Ranomafana NP (+ avondwandeling), Isalo NP, Andasibe NP (+ avondwandeling), Palmarium Reservaat (+ avondwandeling)
- 3-Daagse afvaart van de Tsiribihina met een pirogue (incl. maaltijden en overnachtingen)
- Bezoek Allée des Baobabs
- Lunch in Isalo NP
- Boottocht van en naar Palmarium
- Boottocht naar Île Sainte- Marie
- Walvisexcursie bij Île Sainte- Marie
- Bijdrage Garantiefonds Reizen
Exclusief
- De rest van je eten en drinken
- Fooien
- Persoonlijke uitgaven
- Reisbijstandsverzekering (aangeraden)
VOOR WIE?
Deze reis is geschikt voor iedereen met zin voor natuur (fauna en flora) en avontuur. Het is wat betreft de overnachtingen een vrij comfortabele reis, in mooie pensions op basis van B&B formule.
ACCOMODATIE
Je verblijft in hotels, hostels, guesthouses of campings. Ze staan beschreven in het programma.
PRIJZEN EN PERIODE
Bij offerte ontvang je altijd een prijs op maat, bij boeking betaal je een voorschot van 40%, het resterend bedrag betaal je drie maanden voor vertrek.
Volgens onze expert is de beste en mooiste periode in Madagascar van half maart t/m half juni. Dan is het regenseizoen voorbij, staat alles mooi groen en in bloei en begint het toeristisch seizoen daar net; nog niet al te veel toeristen en de natuur op zijn mooist! Daarnaast zijn november en december ook twee goede maanden en van juni tot oktober is het hoogseizoen (o.w.v. vakantieperiodes Europeanen). Dit is nog steeds een goede reisperiode voor Madagaskar, maar als je echt kan kiezen is net ervoor of net erna iets comfortabeler. De maanden januari en februari zijn te vermijden, aangezien het dan regenseizoen is, met kans op cyclonen.
VRIJBLIJVENDE OFFERTE
Vul onderstaand formulier in, op basis daarvan sturen wij dan een volledig vrijblijvende offerte op.
FAQ
Wat zijn de richtlijnen i.v.m. fooien in Madagaskar?
– In de restaurants kun je het bedrag van de rekening licht omhoog afronden.
– In hotels is het gebruikelijk om een bedrag achter te laten in de ‘tipbox’ bij de receptie. Richtlijn is ±5000 Ariary per kamer per dag.
– Gidsen in de parken: ±5000 Ariary per excursie van een halve dag.
– Je chauffeur: ±5000 Ariary per deelnemer per gewerkte dag (te geven aan het einde van de reis).
Hoe kan je bewust reizen?
Wij doen onze uiterste best om jullie een fantastische reis te bezorgen en tegelijkertijd onze reizen zo duurzaam mogelijk te maken. Door rekening te houden met het milieu, de mensen, de natuur en de cultuur, profiteert de lokale bevolking optimaal van je bezoek én blijft reizen in de toekomst ook nog leuk en net zo mooi als nu.
Ook jij kan een bijdrage leveren! Hieronder vind je een aantal tips om je op weg te helpen:
- Bijvullen waterfles: Plastic afval is een groot probleem in Madagaskar. Je kan hier eenvoudig op besparen door zo weinig mogelijk plastic flesjes te kopen. Vooralsnog zijn er bijzonder weinig hotels die bijvulpunten hebben, waar je je eigen waterfles kan bijvullen met gefilterd water. In dat geval kun je altijd vragen om gekookt water. Als je slim bent vraag je het de avond ervoor en laat je het water ’s nachts in de koelkast zetten. Vertel vooral ook waarom je het zo doet. Als hoteleigenaren vaak genoeg horen dat gasten liever gefilterd water hebben, dan plastic flessen gaan ze vanzelf iets veranderen.
- Koop grote waterflessen: Het is in enkele grote supermarkten mogelijk om bidons van 5 liter mineraalwater te kopen. Deze bidons hebben veel minder plastic per liter water. Je kan je eigen fles dan hieruit bijvullen. De lege plastic flessen/bidons kan je afgeven aan de lokale bevolking, of je kan ze mee terug nemen zodat wij ze aanbieden voor recycling. In beide gevallen kan je het advies vragen van de chauffeur. Hij is op de hoogte van onze acties om gebruik van plastic te verminderen.
- Schaf een draagbare waterfilter aan: Kijk eens op de site https://www.alldayeverydaisy.com/duurzaam/kraanwaterfilteren-op-reis-test/ om te zien welke waterfles met filter bij jou past.
- Laat gratis water staan: het is erg verleidelijk om de gratis plastic flesjes mineraalwater op hotelkamers op te drinken. Je kan deze beter laten staan en het water uit je eigen waterfles gebruiken. Gebruik je het flesje toch, gelieve het lege flesje dan mee te nemen voor recycling.
- Minder wegwerpplastic: Ook op ander wegwerpplastic kan je eenvoudig besparen. Gebruik bijvoorbeeld een linnen tas i.p.v. een plastic tasje voor je boodschappen, laat rietjes liggen in restaurants en gebruik alleen mini toiletartikelen in je hotel als je ze echt nodig hebt. Zo bespaar je heel veel plastic tijdens je reis!
- Energie en water besparen: Bespaar energie door de lichten en de airco/ventilator uit te doen als je de hotelkamer verlaat. Door niet te lang te douchen bespaar je veel water en door je handdoeken niet elke dag te laten wassen bespaar je water én energie.
- Uitgaven onderweg: Door het kopen van lokale souvenirs, eten en drinken in lokale restaurants en bars, en excursies te doen met lokale gidsen zorg je ervoor dat de lokale bevolking profiteert van jouw verblijf. Zo maak je jouw reis ook nog eens unieker.
- Snoep en geld uitdelen: Een lief gebaar met grote risico’s. Lees hier https://www.betterplaces.nl/pennen-en-snoepuitdelen-op-reis/ wat de gevolgen kunnen zijn, en wat een betere manier is om toch iets te doen.
- Toiletpapier: Soms staat er een mandje naast het toilet, de bedoeling is dat je hier het toiletpapier ingooit i.p.v. dat je het doorspoelt. Dit heeft dan te maken met het recyclen van het water en het papier. Het is niet altijd makkelijk om er op tijd aan te denken, maar probeer het zeker!
- Kies je producten: Zeep, shampoo en zonnebrand bevatten chemicaliën die in het water worden opgenomen. Dit kan schadelijk zijn voor het koraalrif en het draagt bij aan het verbleken van het koraal. Dit is hartstikke zonde en we willen nog vele generaties deze mooie natuur laten zien. Kies voor natuurlijke producten die deze schade kunnen beperken. Denk hierbij natuurlijk ook na over de verpakking van het product (liever een stuk zeep dan een fles douchegel).
- Hou je ogen open: Mochten er in de accommodaties of tijdens activiteiten dingen gebeuren die eigenlijk niet kunnen (denk bijvoorbeeld aan gedwongen kinderarbeid, extreme milieuvervuiling of slechte omgang met dieren), geef dat alsjeblieft door aan onze gidsen en/of chauffeurs. Zij zullen het aan ons vertellen zodat we maatregelen kunnen nemen.
INFOSESSIES IN JE BUURT
Om al onze reizen persoonlijk aan u voor te stellen, organiseren we verschillende infoavonden. Klik hier voor data en locaties.
Natuurlijk ben je ook altijd welkom in ons kantoor in Herentals op afspraak (maak een afspraak op info@beyondborders.be).
REISVOORWAARDEN
Indien je een reis boekt bij Beyond Borders BV, ga je akkoord met:
- de Algemene Voorwaarden van Beyond Borders;
- de Bijzondere Voorwaarden van het type reis dat je boekt (individuele reis of groepsreis);
- de Algemene Verkoopsvoorwaarden van Beyond Borders BV
Al deze voorwaarden kan je samen met de algemene wet op pakketreizen en informatiefiches van de optioneel af te sluiten reisverzekeringen vinden/downloaden op deze pagina.
De voorwaarden zullen ook vermeld staan op de bestelbon die je ondertekend dient terug te sturen naar info@beyondborders.be.