Tijdens deze woestijnreis treden we in de voetsporen van de legendarische Parijs-Dakar . In Mauritanië is de Afrikaanse Sahara op zijn mooist: eindeloze duinenrijen in schakeringen van wit, okergeel en quasi oranje, prachtige rotsplateaus, verlaten burchten (ksars) en verborgen oases zorgen voor een fantastische setting tijdens deze woestijnexpeditie! We overnachten in gezellige auberges en ‘khaimas’, Moorse tentjes en genieten van een waanzinnige sterrenhemel!
Hoogtepunten van deze ‘pure desert’ reis:
- Woestijnexpeditie met 4×4 in volpension afgewisseld met prachtige wandelingen (‘window seat’ gegarandeerd voor iedere deelnemer)
- Bezoek aan Ben Amira, de grootste monoliet van Afrika
- Rit met de echte ijzererts trein, de op één na langste trein ter wereld
- Complete ‘off road’ ontdekkingstocht met bivaks in het hart van de Sahara : prachtige duinenmassieven, oases, canyons en ontmoetingen met nomaden…
REISPROGRAMMA
Aangezien deze reis voor een groot deel buiten de begane paden verloopt, kan de reisleider in samenwerking met de lokale gids de route aanpassen waar nodig. De plaatsen van de bivaks worden bepaald in overleg tussen de reisleider en het lokale team. Alle wandelingen zijn facultatief en vergen geen uitzonderlijke fysieke inspanningen.
Dag 1: Parijs – Nouakchott
We nemen een vlucht in Parijs en komen ‘s avonds aan op de luchthaven van Nouakchott. Na het vervullen van de formaliteiten voor het verkrijgen van het visum worden we getransfereerd naar ons hotel in de stad.
Dag 2: Nouakchott – Atar – Chinguetti
Daar zijn de eerste canyons en duinen al! ’s Morgens maken we een transfer naar de stad Atar in het Adrar gebied, waarbij we ons al snel in een indrukwekkend woestijnlandschap bevinden. We klimmen verder het Adrar plateau (dhar) op via een spectaculaire bergpas. Onderweg houden we even halt om te genieten van de mooie rotsachtige tafelbergen. Even voor Chinguetti zien we al de eerste duinenrijen opduiken. We bevinden ons nu echt in het woestijngebied! We overnachten in een auberge.
Dag 3: Chinguetti: eeuwenoude manuscipten
In Chinguetti bezoeken we eerst 2 bibliotheken waar we prachtige eeuwenoude manuscripten kunnen bewonderen. Het zijn voornamelijk wetenschappelijke werken, de oudste werken werden geschreven op een soort vellum, ongelooide dierenhuid van geit of zelfs gazelle.
Chinguetti, gesticht in 1261, was de belangrijkste handelsstad van de westelijke Sahara. Met haar vele geleerden, 11 moskeeën, 100 waterputten werd ze beschouwd als de 7de heilige stad van de islam. Vandaag blijft er nog één oude moskee over, maar met haar rechthoekige huizen in traditionele materialen, afwezigheid van pleinen, talrijke nauwe doorgangen is het een perfect voorbeeld van een ksour, een oud versterkt Moors dorp. We brengen ook een bezoekje aan de moskee van Abeir en genieten van de zonsondergang vanop de duinen van Guetti. We overnachten in een auberge.
Dag 4: Chinguetti – Ksar van Ouadane
Let’s go into the desert! De piste gaat via de mooie rode duinen van Mezrougat naar het semi-nomadische kamp van El Rhéouiya. We maken kennis met de bewoners en bezoeken het kamp met haar tuinen, schooltje, traditionele tenten enz… Na een rondleiding zullen we ongetwijfeld uitgenodigd worden voor een glaasje Mauretaanse thee in de grote khaima.
Nadien bereiken we Ouadane, waar we in de namiddag de oude stad zullen bezoeken. Langs de ‘straat van 40 geleerden’ banen we ons een weg langs de historische straatjes van de oude moskee naar de nieuwe moskee. De minaretten lijken hier op verdedigingstorens, de uitzichten op de omliggende woestijnvlaktes worden mooier naargelang we verder omhoog klimmen. De ksar van Wadane (Ouadane) werd gesticht in 1141 en leent zijn naam aan het Arabische woord ‘ 2 rivierbeddingen’, meer bepaald oued (riverbedding) van de wetenschap en oued van de dadels. We overnachten in een auberge.
Dag 5-6: Ouadane – Richat – El Beyyed – Aderg
We rijden via het oog van Richat (moeilijk te zien vanop de begane grond) naar El Beyyed. El Beyyed is de mooiste paleontologische site van Mauretanië! We zien er een interessant museum, mooie rotstekeningen en hopen er ook nomadenfamilies te ontmoeten.
We bevinden ons nu in de eindeloze woestijnvlaktes. We zetten onze tocht verder via Tazazmout naar de tafelberg ‘Aderg’ die eenzaam boven de duinenrijen, als we een waar adelaarsnest, waakt over de woestijn. Het afgevlakte gebergte wordt omringd door de witte duinen van Oum el Beidh. Hier planten we onze bivak neer en maken we een mooie wandeling dwars door de duinen in de richting van het geisoleerd plateau. De top van de tafelberg is niet haalbaar, maar de wandeling is niet te missen.
Dag 7 – 8: Aderg – Erg Makhteïr – Zouerate
De grote passage door de eindeloze vlaktes! Tussen het Adrar plateau en het erg Makhteir, rijden we in de richting van de grote witte en rechthoekige sebkha, een zandplateau met opgehoopte zouten en mineralen. We bereiken de eerste duinen van Makhteir. Onze chauffeurs zetten hun beste beentje voor om ons zorgvuldig door de duinenrijen te navigeren. Hier is geen sprake meer van een weg of piste! We bevinden ons nu in de regio Tiris Zemour, een laaggelegen woestijngebied.
We navigeren verder naar Zouérate, de hoofdstad of wilaya van deze regio. In Zouérate bevindt zich één van de grootste ijzerertsmijnen ter wereld. De stad is tevens het vertrekpunt van de beroemde ijzererts-spoorlijn Zouerate-Nouadhibou die het ijzererts exporteert naar de commerciële haven van Nouadhibou, vanwaar het per boot verder vervoerd wordt naar de importerende landen waarvan China de belangrijkste afnemer is. We overnachten in een hotel in Zouerate.
Dag 9: Zouérate – Choum
Aan boord van de ijzererts trein! In 2022 kregen we van de SNIM (Société Nationale Industrielle et Minière) toestemming om de ijzererts mijn te bezoeken, een buitengewone ervaring in een surrealistisch landschap! Indien we opnieuw toestemming krijgen, organiseren we een begeleid bezoek van de mijn. Indien niet, wordt er een alternatief programma aangeboden in Zouerate.
Na onze lunch in Zouérate bieden we je de keuze: je kan de echte ijzerertstrein nemen naar Choum of samen met de chauffeurs over de asfaltweg rijden naar Choum. De chauffeurs vertrekken iets vroeger om het kamp op te stellen iets buiten Choum. De ijzerertstrein vertrekt vroeg in de namiddag, we nemen plaats in de enige passagierswagon. Het traject duurt ongeveer een halve dag tot de stad Choum, Deze rit is een avontuur op zichzelf, we reizen zoals en met de Mauritaniërs, we maken kennis met hen en zij met ons. Deze uitzonderlijke treinen, met een lengte tot 2.5 km, bestaan uit 3 of 4 locomotieven met 200 à 210 wagons (80 à 100 ton per wagon) gevuld met ijzererts. Eén trein volstaat om de Eifeltoren te bouwen!
Deze woestijntrein werd lange tijd beschouwd als de langste ter wereld (220 wagons met een lengte van 2 km), de zwaarste (22 000 ton, tot 100 ton per wagon), en de traagste ter wereld (15 tot 18 uur voor 650 km tussen Zouérate en Nouadhibou). Enkel dit laatste blijft nog geldig, want ondertussen is een Australische trein de langste en zwaarste ter wereld.
Dag 10: Choum – Ben Amera
De Afrikaanse Ayers Rock! We verlaten Choum en nemen de piste richting het Westen. We bevinden ons aan de grens van de Westelijke Sahara, beter gekend als Spaans Sahara. We zien de gigantische granieten monolieten van Ben Amera en Aïcha omgeven door zandvlaktes. Bij de monoliet Aïcha zien we een aantal opvallende stenen sculpturen gemaakt door kunstenaars. Ben Amira is de grootste monoliet van Afrika en de derde grootste ter wereld, na Ayers Rock en de berg Augustus in Australië. Een enorme granieten rotsmassa steekt 600m boven het zand uit en vormt met de duinen errond een uniek Sahariaans landschap. We zoeken een leuke bivak uit om te genieten van dit uniek landschap.
Dag 11: Ben Amera – Azoueiga
De hoogste en golvende duinen van Mauretanië! We laten de monumentale granietrotsen achter ons en vervoegen de immense droge vlaktes van Amsaga. We zien zwarte rotsachtige piramides en de zwarte rotswanden van Adrar verschijnen aan de horizon. Na een chaotische piste, bereiken we de prachtige duinenrijen van Amatlich.
Het westelijk gedeelte van de Adrar biedt een ongeëvenaarde diversiteit aan landschappen! Hier zien we het mooie contrast tussen de blonde duinenrijen en grijze granieten rotsen. De erosie heeft hier door de jaren heen fantastische landschappen geschapen. Diep in de vallei vinden we palmtuinen en gueltas met kristalhelder water. De nomadische herders zijn op de plateaus steeds op zoek naar weilanden voor hun vee en schuwen lange verplaatsingen niet. Hun witte of bruine tenten zijn hun schuilplaats tegen wind en zand.
In de namiddag kunnen we een mooie wandeling maken en de hoge duinen van Azoueiga beklimmen. Van hieruit hebben we een prachtig zicht op de omliggende vlaktes met haar dadelpalmen en diverse soorten acacias.
Dag 12: Azoueiga – Tifoujar – Witte Vallei – Toungad
Adembenemende landschappen! Via erg Amatlich bereiken we het plateau van de Adrar. Het landschap is spectaculair en onze passage per 4×4 is dat evenzeer: oranje duinen omgeven door zwart graniet. In de omgeving van de Tifoujar pas kunnen we wandelen. Er is ook een mogelijkheid om te voet de bergpas af te dalen, waarna de voertuigen ons beneden aan de pas ophalen. Op de kleine rotspunten heb je een mooi zicht op de tectonische breuklijn van de Oued El Abiod.
Daarna rijden we verder naar Wad el Abiod, beter gekend als de Witte Vallei omwille van de witte duinenrijen. We bereiken Toungad, mooi gelegen en interessant omwille van de lokale architectuur: traditionele stenen huisje of tikits, ronde hutten gemaakt uit palmtakken en –bladeren.
Dag 13 – 14: Toungad – Ajouzeft – Timinit – El Berbera – Tejit – Azougui
Leve de oases! Het Adrar gebied verrast ons steeds weer. De laatste dagen brengen we een bezoek aan enkele mooie oases. In Timinit zien we opnieuw metershoge duinen die de wegen ‘doen vervagen’, of moeten we zeggen ‘doen verdwijnen’. De durvers onder ons kunnen afdalen in de palmenoase van El Berbera, gelegen in een prachtige canyon. De oase van Terjit met haar open waterbron nodigt uit naar een heerlijke lunch in een traditionel khaimma. Azougui was de eerste hoofdstad van de Almoraviden dynastie. Hier zien we de tombe van Imam El Hadrami, mooie palmentuinen en een islamitische begraafplaats. In de omgeving van Azougui slapen we 1 nacht in een comfortabele auberge.
Dag 15: Azougui – Nouakchott – Parijs
Daar zijn de vissers op het strand! We rijden terug naar de hoofdstad van Mauritanië. Hier zien we de terugkeer van de vissers(boten) op het strand van Nouakchott. Na het diner gaan we naar de internationale luchthaven voor onze vlucht, waar we de volgende ochtend aankomen. Einde van een boeiend verhaal in de unieke Sahara!
DATA & PRIJS
De prijs voor de reis bedraagt €3.395 per persoon, je kan de reis hier boeken.
Bij boeking betaal je een voorschot van 40% van het totaalbedrag – het resterend bedrag voldoe je drie maanden voor afreis.
Het minimum aantal deelnemers voor deze reis is 7, maximaal kunnen 10 personen deelnemen.
De inschrijvingsprijs is inclusief:
- Internationale vlucht naar Mauritanië en terug, inclusief taksen.
- Ontvangst en assistentie in de internationale luchthaven van Nouakchott, inclusief luchthaventransfers h/t
- Transport per 4×4 gedurende de ganse reis, benzine en taksen inbegrepen (We garanderen een plaats aan het venster voor iedere deelnemer, dit betekent 3 personen + 1 chauffeur per voertuig)
- Volpension gedurende de ganse reis in Mauritanië
- Thee, koffie en gefilterd water tijdens de kampeerovernachtingen
- Diensten van lokale chauffeurs, een kok en een hulpkok gedurende de ganse reis
- Lokale Franstalige woestijngids gedurende de ganse reis
- Diensten van een Nederlandstalige begeleider van Beyond Borders met ervaring in woestijnreizen
- Kook-en kampeermateriaal voor de bivaks (enkel slaapzak zelf te voorzien)
- Toegangsgelden voor het bezoek aan de bibliotheken in Chinguetti
- Toegangsgelden voor de oude stad in Ouadane, inclusief lokale gids
- Rit met de ‘echte’ ijzerertstrein
- Alle excursies zoals vermeld in het programma
- Alle kampeer- en hotelovernachtingen (privé en/of gedeeld sanitair), we slapen 6 nachten op auberge/hotel + 1 dagkamer in Nouakchott
- Alle fooien voor het lokale team in Mauritanië
- Bijdrage voor het schooltje in El Rheouiya
Exclusief:
- Avondmaal op dag 1 (aankomst laat in de avond – maaltijd op het vliegtuig)
- Kostprijs van het visum, te verkrijgen bij aankomst in Mauritanië (ong. 55 Euro)
- Persoonlijke uitgaven zoals drank en souvenirs
- Reis-en Annulatieverzekering
- Bezoeken niet voorzien in het programma
ZEKER MEE TE NEMEN
- Warme slaapzak (nachten in de woestijn kunnen fris/koud zijn)
- Warme nachtkledij
- Fleece voor ‘s avonds
- Grote drinkbus (drinkflessen met waterfilter zijn handig)
- Zonnebril, zonnehoed, zonnecrème
- Zaklamp met voldoende reservebatterijen
- Lange katoenen/technische kledij
- Powerbank en/of Power Inverter voor het opladen van batterijen in de wagen
- Zeer goede wandelschoenen (goed voor zachte en harde ondergrond)
DEELNEMERS
Hieronder zie je de groepsamenstelling; bestaande uit Vlaamse en Nederlandse reizigers. Voor onze groepsreizen zien we (gemiddeld) ruim 80% solo reizigers en er is geen single-toeslag, tenzij je een privé-kamer wenst – dit is steeds op aanvraag via info@beyondborders.be.
Om deel te nemen moet je ouder zijn dan 18 jaar, verder zijn er geen leeftijdsbeperkingen.
Reisdata:
REISVOORWAARDEN
Indien je een reis boekt bij Beyond Borders BV, ga je akkoord met:
- de Algemene Voorwaarden van Beyond Borders;
- de Bijzondere Voorwaarden van het type reis dat je boekt (individuele reis of groepsreis);
- de Algemene Verkoopsvoorwaarden van Beyond Borders BV
Al deze voorwaarden kan je samen met de algemene wet op pakketreizen en informatiefiches van de optioneel af te sluiten reisverzekeringen vinden/downloaden op deze pagina.
De voorwaarden zullen ook vermeld staan op de bestelbon die je ondertekend dient terug te sturen naar info@beyondborders.be.