Algemeen
Met de juiste papieren op pad!
Laten we eerlijk zijn, een fijne reis duurt nooit lang genoeg.
Om er toch het maximum uit te halen, wil je dat het zaakje zo efficiënt mogelijk draait.
Een succesvolle reiservaring berust op zo weinig mogelijk stress.
Weinig stress betekent weinig problemen. Weinig problemen betekent een goeie voorbereiding.
Let wel, we hebben het hier niet over het feit dat elk aspect van de reis op voorhand met chirurgische precisie moet worden uitgestippeld.
Als “go with the flow” jouw ding is, laat je dan vooral inspireren door het moment, en beslis bijvoorbeeld ter plekke of je wat langer in dat ene gezellige stadje in centraal Vietnam wilt blijven omdat er zo’n goeie “vibe” hangt.
Ben je eerder een “Monica van Friends” type, dan wil je graag enkele maanden voor vertrek weten of er gepocheerde eieren op het menu van je all-in resort staan. Allemaal prima! Zolang de papieren maar in orde zijn…
Wie heeft wat waar nodig?
Het regelen van de juiste reisdocumenten kan misschien moeilijk lijken, maar op zich valt het allemaal best goed mee.
We helpen je graag even op weg met een overzicht van dichtbij naar veraf.
Voor de thuisblijvers
Vanaf je vijftiende ben je in België verplicht om steeds een geldig identiteitsbewijs op zak te hebben. Officieel is dat enkel de Belgische identiteitskaart, hoewel in de praktijk een geldig paspoort ook altijd wordt aanvaard. Woon je in Nederland, dan geldt bijvoorbeeld ook een Nederlands rijbewijs. (Er zijn nog enkele uitzonderingen voor bijvoorbeeld verblijfsdocumenten voor vreemdelingen of diplomatieke paspoorten)
Meer informatie vind je op de officiële websites voor België en Nederland.
Reizen binnen de Europese Unie
Ben je 12 of ouder, dan is het voor reizen binnen de EU (en bepaalde buurlanden) voldoende om een geldige identiteitskaart bij te hebben. Kinderen onder de 12 dienen in het bezit te zijn van een Kids_ID of paspoort.
Voorbij Europa
Voor reizen buiten Europa heb je hoe dan ook een paspoort nodig. Dit wereldwijd erkend, officieel reisdocument in de vorm van een boekje geeft de houder toegang om naar alle landen van de wereld te reizen, al dan niet met een visum. Om jouw paspoort aan te vragen, dien je contact op te nemen met je gemeente. Na het indienen van een recente pasfoto, vingerafdrukken, een handtekening en een som geld die afhankelijk is van gemeente tot gemeente, ontvang je na 1 tot 2 weken jouw paspoort. Houd er rekening mee dat de procedure tot 2 weken in beslag kan nemen, maar spoedprocedures ook mogelijk zijn tegen een meerprijs. Eenmaal in handen, is het 7 jaar geldig (5 jaar voor minderjarigen) en ben je klaar om stempels te verzamelen!
Visum nodig?
In sommige gevallen is een paspoort niet voldoende en heb je ook nog een visum nodig. Dit verleent de houder toestemming om een land binnen te reizen en voor een bepaalde duur in dat land te verblijven. Meestal spreekt men van een “single entry” visum, waarmee je dus 1 keer het land binnen kan. Maar er bestaan ook “multiple entry” visa, werk- en studentenvisa, enz.
Afhankelijk van het land, dien je een visum voor vertrek aan te vragen bij de ambassade, het consulaat of een gespecialiseerde dienst van dat land. In sommige gevallen, zoals veel landen in Zuidoost Azië, ontvang je je visum bij aankomst aan de grenscontrole. Steek daarom altijd een reserve pasfoto en wat dollars bij je reisdocumenten.
Het is tegenwoordig echter ook mogelijk om online een visum voor pakweg Turkije aan te vragen. De handige website VisumBuitenland helpt reizigers doorheen nog vele andere, soms ingewikkelde procedures. Vervolgens ontvang je het e-visum eenvoudigweg in je mailbox.
VS en Canada
Reis je naar de Verenigde Staten of Canada? Dan heb je een reistoestemming nodig die door hen wordt verleend om naar het land te mogen reizen zonder visum. Voor de VS is dat een zogenaamd ESTA (Electronic System for Travel Authorization) en voor Canada een eTA (Electronic Travel Authorization). De geldigheid is meestal 5 jaar, tenzij je paspoort vroeger vervalt.
In tegenstelling tot een paspoort, krijg je deze toestemming meestal al de dag. Meestal… dus om op zeker te spelen, raadt men aan om je aanvraag ten minste 72 uur op voorhand in te dienen. Je betaalt rechtstreeks online en ook hier wordt een aanvraag voor bijvoorbeeld een eTA voor Canada kinderspel met de assistentie van de mensen van VisumBuitenland.
Keep it safe
Het spreekt voor zich dat je paspoort je belangrijkste reisdocument is. Sommige reizigers houden het te allen tijde bij zich, terwijl anderen het bewaren in bijvoorbeeld de safe van de hotelkamer. Het is aan te raden om altijd een kopie van jouw paspoort mee te nemen, zodat je dit bijvoorbeeld kan laten zien/afgeven bij het inchecken van een hotel of het aanmelden voor een uitstap. Zo verminder je de kans om het origineel kwijt te raken.
Soms vraagt een hotel om je paspoort gedurende je verblijf bij hun te houden, maar we raden dit af. Vertel hen bijvoorbeeld dat ze gerust een kopie mogen nemen, maar dat je je paspoort nodig hebt om je altijd te kunnen identificeren of om ergens een scooter te huren.
Paspoort kwijt… wat nu?
We wensen het niemand toe, maar het kan altijd gebeuren. Je bent op reis en raakt je paspoort kwijt, of het wordt gestolen. Wat nu…
Ook hier is het heel handig als je een kopie hebt van je documenten met daarop de nummers van je paspoort en alle andere gegevens.
(Bewaar daarom altijd een kopie van je documenten elders in je bagage)
Het eerste wat je dan best doet, is aangifte bij de politie.
Met een bewijs van deze aangifte en pasfoto’s (zoals we al eerder vertelden: handig om reserve te hebben) kan je bij de Belgische ambassade of het Belgisch consulaat voor een tijdelijk reisdocument. Wanneer er geen ambassade of consulaat is, neem je contact op met de vertegenwoordiging van een ander land van de EU.
Ook goed om weten
Wanneer je dan toch bezig bent met het in orde maken van je papieren, kan je er ineens een complete bundel van maken door nog enkele dingen te voorzien.
Bij je huisarts kan je terecht voor een lijst van al je vaccinaties. Voor een wandeling in Londen is dat natuurlijk niet nodig, maar herinner je je nog of je nu wel of niet voor Hepatitis B was gevaccineerd? En jouw inenting tegen tetanus, is die nog geldig? (We zochten het even op en er wordt aangeraden om de tetanusprik elke 10 jaar te vernieuwen)
Heb je een reisbijstandsverzekering en/of een ziektekostenverzekering? Top! Neem daar ook even de informatie van mee.
Van plan om buiten de Europese Unie met de wagen te rijden? Dan is het aan te raden om een internationaal rijbewijs te halen. Dat kan ook gewoon op de gemeente, maar je moet er wel aan denken natuurlijk.
Met alle juiste documenten op zak, hoef je je daar het hoofd alvast niet meer over te breken.
Zit je nog met vragen? Surf dan voor vertrek zeker nog even naar dit overzicht van reisadviezen.
We raden je ook aan om naar deze site te surfen voor een compleet overzicht van reisadviezen.
Bon voyage!
Leave a reply
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.