“Hidden Places, Great Adventures and the Good Life”
“I’ll be waiting on the Highland, With its wonderful serenity. Where the stars glow and the brooks flow. That’s my way of life. When the mountains on the Highland. And the nature is surrounding me. When the wind blows. That’s all I need, all I need…”
‘Wild Norway’, ‘Wild Sweden’ & ‘Wild Iceland’… wat mist er nog in dit rijtje? ‘Wild Scotland’ natuurlijk! We hebben ons hart een tijdje geleden al verloren in de Highlands, Eurotrip werd al eens in die richting georganiseerd… dus alle kennis is aanwezig voor een wederom unieke en avontuurlijke groepsreis door ‘het mooiste land ter wereld’, uitverkoren door de lezers van de populaire reisgidsen ‘Rough Guides’. Een multi-outdoor-adventure dat jullie niet onberoerd zal laten…
Deze keer gaan we zelfs nog een stapje verder: na enkele toeristische toppers als Glencoe, Glen/Ben Nevis & Isle of Skye (maar zelfs hier weten we de extra ‘hidden places’), gaan we verder Noordwaarts, volledig off the beaten track! We laten ‘The Golden Circle’ rond Edinburgh ver achter ons en wagen ons al kronkelend de Highlands door, peddelen op onontdekte meren, dolen verder op verlaten hiking trails door het hart van Schotland. Wanneer we langs de Westkust noordelijk rijden, hebben we tevens kans op heel wat wildlife spotting zoals dolfijnen, zeehondjes, … Tot we helemaal bovenaan komen, waar Vikingen lang geleden hun nederzettingen stichtten en nu nog schilderachtige dorpjes en baaien resten. Hier – op het einde van de wereld – eindigen we onze reis naar Schotland met verlaten stranden, duinen, grotten, papegaaiduikers en dé meest ideale surfspots!
Programma
Dag 1: Glencoe Valley
We nemen een vroege vlucht naar Edinburgh, zodat we zo snel mogelijk de Highlands in kunnen. Op het einde van deze Schotland reis sluiten we onze trip in stijl af in Inverness – de hoofdstad van de Highlands – vlakbij het bekende battlefield “Culloden Moor” (voor de geschiedenis en Outlander fans). Vandaag wacht ons de Scenic route langs Loch Lomond en de Trossachs, door de prachtige Glencoe Valley tot in Fort William, the gateway naar de Highlands! Onderweg stappen we regelmatig uit voor talrijke watervallen, vergezichten, meren, enz. Als kers op de taart maken we net voor zonsondergang een korte maar prachtige hike naar een goed verborgen waterval. We overnachten in de omgeving van Fort William of de Glen Nevis – onze uitvalsbasis en gateway voor de komende avontuurlijke dagen!
Dag 2: Beklimming Ben Nevis
Vandaag spreekt voor zich, maar we konden deze klassieker er niet uitlaten. Als je de Ben Nevis (1344 m) – hoogste berg van Schotland – reeds overwonnen hebt, zijn er alternatieven genoeg vanuit Ford William. Onze reisdag staat in het teken van deze Schotse berg. Nadien kunnen we genieten van een welverdiend biertje (of cider) in de Ben Nevis Inn of Grog and Gruel, één van de oudste en meest legendarische pubs van Fort William.
Dag 3: Canyoning & scenic route tot Skye
Fort William wordt niet voor niets ‘the gateway’ naar de Highlands of ‘Great Outdoors’ genoemd. Dit prachtig dorpje is het Queenstown van Nieuw-Zeeland of Chamonix van Frankrijk en ademt ‘adventure’ uit. Menig outdoor centra hebben zich hier gevestigd voor haar ideale ligging langs de Ben Nevis, diepe canyons, meren en valleien. Langs de Noordkant van de Ben Nevis loopt een uiterst geschikte canyon, waar we ons deze voormiddag aan zullen wagen. In de namiddag rijden we door naar Skye, via de scenic route. We maken nog een stop aan het majestueuze Glenfinnan viaduct, waar we naartoe wandelen. Uit ervaring weten we dat dit leuker (of minder saai) is dan de treinrit zelf. En we kunnen het viaduct veel beter zien op deze manier! Nadien nemen we de ferry naar Skye.
En net als je dacht dat het nu wel gedaan was met ‘toverij en hokus pokus’, nemen we je nog mee naar de Fairy Pools, vlakbij onze nieuwe camping, on the edge of the world. Geef je ogen de kost én de die hards houden de zwemkledij in de aanslag, want Isle of Skye heeft menig schatten! We verblijven hier twee nachten en hebben hier de kans om zeehondjes te spotten. Fingers crossed! Tijdens de hostel-editie verblijven we in een mooi hostel in Portree, het kleurrijke havenstadje van Skye!
Dag 4: Hiken op Skye
Vandaag verkennen we Isle of Skye, met als hoogtepunt de hike op de Quiraing en als beloning een adembenemend uitzicht. Op de terugweg passeren we nog enkele ‘insider’ highlights en mystieke plekjes, waarna we eventueel nog een terras- of restaurant-stopje kunnen houden in Portree, het pittoreske en kleurrijke havenstadje van Isle of Skye. Terug in Glenbrittle is ‘The Old Inn’ ook nog een optie die de moeite waard is om ons verblijf op Isle of Skye in schoonheid af te sluiten.
Dag 5: Skye – Ullapool (via Applecross)
We verlaten Skye en rijden één van de mooiste en meest indrukwekkende bergpassen van Schotland: Bealach na Ba Road. Deze bergweg leidt ons tot in het kleine Applecross, ingeklemd tussen diepblauwe wateren, mosgroene heuvels en bergen, waar we kunnen picknicken op het prachtige en vaak verlaten strand. Nadien rijden we door via de Nortcoast 500 naar Ullapool, waar de volgende twee nachten zullen verblijven. Hier staat morgen alweer een prachtige activiteit op het programma.
Dag 6: Kanoën: “Your Passport to the Rivers and Lochs” (full day!)
We trekken er een volledige dag op uit met de kano! Gegidst door professionals verkennen we niet-toeristische meren en rivieren en pauzeren we op prachtige verlaten stranden. Afhankelijk van het weer en de groep kiest de gids de route en kunnen we onderweg stoppen op één van de prachtige strandjes om te picknicken en maken we warme chocomelk, thee of koffie in een op een hout gestookte ketel. We worden helemaal één met de natuur, een avontuur om nooit meer te vergeten.
Dag 7: Northcoast 500 naar Durness & Thurso: surf day!
Vandaag rijden we de Nortcoast 500 verder af tot in Durness. Er staan ons prachtige routes, stranden en baaien te wachten. Wie duft/wil, kan zich optioneel aan de Golden Eagle Zipline wagen. Daarna rijden we door naar Thurso, dit is zo’n stadje dat ooit werd gesticht door de Vikingen, maar tegenwoordig bekend voor dé beste surfspot van Schotland! We rijden de kust af tot Thurso en gaan in de namiddag het water in! Zowel beginners als gevorderden kunnen hier terecht voor surfles (inclusief) en een dagje vol actie en amusement! De hostel editie overnacht hier vandaag uitzonderlijk op hotel. Deze streek kan zeer winderig zijn vanwege het uiterst Noordelijke punt (en de goede golven), dus het is fijn om na een dag op en langs het water ‘s avonds een gezellig hotelletje en warm bed te hebben, met uitzicht op zee.
Dag 8: John o’ Groats & whisky tasting
Als we dan toch op het meest noordelijke plekje van het vasteland zijn, dan willen we daar natuurlijk ook de beste en oudste whisky proeven! Dit kunnen we doen bij Wolfburn, waar de single malts nog op traditionele wijze worden gemaakt en alles met de hand wordt gedaan. We krijgen een rondleiding en mogen nadien een aantal edities proeven! Kwestie van het noorden in stijl af te sluiten. En nu we er dan toch zijn… Meer noordelijker dan dit kunnen we niet meer gaan: John o’ Groats, een wel heel speciaal moment op het einde van onze Schotland reis. Vanuit John o’ Groats rijden/wandelen we het laatste stukje naar Duncansby’s Head, een uitkijkpunt dat zelfs voor een Schot nog bijzonder is… Als we geluk hebben, kunnen we hier ook de papegaaiduikers spotten (veel kans in de lente) en hopelijk op onze camera vastleggen. Na deze activiteiten rijden we nog verder door naar Inverness. We doorkruisen Schotland – dit keer langs het oosten – en wie weet zijn we nog op tijd voor een gezellige avond in het centrum van deze historische stad.
Dag 9: Schapen drijven, Loch Ness & Culloden Moor en eindigen in Edinburgh
Onze laatste volledige dag spenderen we in de buurt van Inverness en rond Loch Ness. We kunnen het befaamde slagveld ‘Culloden Moor’ (waar de laatste clans hun strijd hebben gestreden) en bezoeken en leren alles over schapen drijven bij een lokale herder. Ook op en rond Loch Ness valt er van alles te beleven (boottochtjes, kasteel en/of watervallen bezoeken, …). We rijden vervolgens door naar Edinburgh zodat we in de avond de lokale pubs kunnen gaan ontdekken!
Dag 10: Edinburgh
Het zit er bijna op… We spenderen onze laatste dag, voor we onze vlucht terug nemen, in deze gezellige stad waar we nog enkele laatste highlights doen: King Arthur’s seat en de magische ‘Victoria Street’ (met de Harry Potter winkeltjes). Daarna nemen we onze avondvlucht (onder voorbehoud van vluchtwijzigingen) huiswaarts. We gaan naar huis met een rugzak vol herinneringen.
VOOR WIE?
Je bent een outdoor mens en houdt van natuur en avontuur?! Alle activiteiten zijn voor iedereen haalbaar, mits een goede basisconditie. Afzonderlijk zijn alle activiteiten zeker haalbaar, het feit dat er sommige dagen achter elkaar veel actieve sporten gepland staan, kan het geheel wel wat zwaarder doen aanvoelen. Vooral de Ben Nevis is best pittig, dus vergt wel wat wandelervaring en doorzettingsvermogen. Je hoeft geen klimervaring te hebben, maar het is wel een stevige klim tot aan de top.
Daarnaast moet je (voor de kampeer-edities) overweg kunnen met je kampeermateriaal, je brengt de nacht immers regelmatig door in je eigen tent.
Waarom in april/september naar Schotland?
We kiezen naast de zomermaanden ook voor april en september, omdat dit de meest aangename en mooiste periodes zijn om naar Schotland te reizen. Het zijn de maanden met de MINSTE neerslag, veel zon (vooral april), alles is mooi groen en staat in bloei en de temperatuur is dan gemiddeld 10°C. Maar het allergrootste voordeel: GEEN midges!!! Dus we vatten samen: ideale periode om buiten te spenderen: vrij droog, aangenaam (zonnig) én geen midges die ons hinderen.
ACCOMMODATIES
Er zijn drie types overnachtingen/accommodaties; hostels, hotels en campings. Tijdens de hostel edities slaap je in leuke hostels en 1 of 2x in een hotel. Tijdens de kampeer edities slaap je op mooie campings (tent en kampeergerief zijn zelf te voorzien) en 1x op hotel. Tijdens de hotel editie slaap je elke nacht op hotel in een 2-persoonskamer. In de overzichtskader hieronder kan je per jaar en editie zien welk type accommodatie wordt voorzien bij welke editie.
PRIJS EN AFREISDATUM
Bij boeking betaal je een voorschot van 40% van het totaalbedrag, het resterend saldo betaal je 3 maanden voor afreis.
Er is plaats voor maximaal 16 deelnemers. We reizen in privé mini-busjes.
Hieronder zie je de groepsamenstelling; bestaande uit Vlaamse en Nederlandse reizigers. Voor onze groepsreizen zien we (gemiddeld) ruim 80% solo reizigers en er is geen single-toeslag, tenzij je een privé-kamer wenst – dit is soms op aanvraag via info@beyondborders.be (niet voor alle reizen mogelijk)
Om deel te nemen moet je ouder zijn dan 18 jaar, verder zijn er geen leeftijdsbeperkingen.
Reisdata:
- Heen- en terugvlucht naar Edinburgh, incl. ruimbagage
- Alle overnachtingen
- kampeer-editie: mooie campings (vaak aan het water) en 1x hotel
- hostel-editie: leuke hostels (vaak 3 of 4-persoonskamers), en 1x of 2x hotel
- hotel-editie: eenvoudige maar leuke hotels met telkens 2-persoonskamers.
- Al het vervoer ter plaatse per privé minibus (8+1), vanaf Edinburgh
- incl. naft, parkings, kosten
- Alle activiteiten zoals hierboven beschreven: beklimming Ben Nevis, canyoning, kano dagtocht, hikes, surfen (incl. les), whisky tasting, schapendrijven
- Begeleiding van minstens één reisbegeleider van Beyond Borders per 8 deelnemers
- Organisatiekosten
- Bijdrage Garantiefonds Reizen
Exclusief:
- Eten en drinken: samen koken of uit eten in pubs/inns (+/- €300)
- Optionele activiteiten: zip-line
- Persoonlijke uitgaven
- Reisbijstandsverzekering (verplicht)
- Annuleringsverzekering (optioneel)
FAQ
– Hoe zit het met het eten tijdens de reis?
We maken regelmatig tijd om met de groep naar nabijgelegen supermarkten te gaan. Hier slaan we dan een voorraad(je) in voor de komende dag(en). We raden ook aan om van thuis uit een aantal zakjes droogvoeding mee te nemen (kampeer editie). In overleg met de groep kunnen we ook eens BBQ-en of in pubs eten. In elke pub of Inn heb je dagschotels die niet al te duur zijn.
– Hoe gaan we van plaats tot plaats? Moeten we onze volle rugzak over lange afstanden dragen?
We hebben eigen personenbusjes ter beschikking, dus je hoeft je volgepakte rugzak nooit over lange afstanden zelf te dragen. Zo reis je licht en comfortabeler.
– Welk materiaal moeten we allemaal meenemen om de reis comfortabel te kunnen meedoen?
Het is volop lente in Schotland, en dat geeft meestal vrij aangename temperaturen (gemiddeld 15 °C over de lente en zomer heen). Toch moet je je goed voorzien qua kledij; een Scandinavisch spreekwoord zegt: “Slecht weer bestaat niet, enkel slechte kledij.” In de Highlands kan je écht alle seizoen op één dag hebben. Als de zon uitkomt klimt de temperatuur gemakkelijk naar 20°C of meer; maar als het tegenzit is het er 7°C of minder, regen en een strakke wind die de gevoelstemperatuur nog lager doet uitkomen. Een lijstje van dingen die niet mogen ontbreken:
Paklijst camping-editie:
- Rugzak 55-70 liter en zeker ook een klein dagrugzakje
- Liefst een setje merino wol ondergoed
- Wollen sokken en wandelsokken
- Ingelopen stapschoenen en een paar reserveschoeisel (sneakers,…)
- Je kleedt je best in ‘laagjes’: t-shirt (evt. ook een icebreaker/merino wollen) – warm (fleece) jasje, vest of trui – regenjas/broek; zo ben je flexibel voor elk weertype en kan je snel ‘switchen’.
- Basic EHBO kitje voor blaren
- Tent, slaapmatje, slaapzak (comfort 0°C): enkel voor kampeereditie
- Eventueel een trekkersmaaltijd of 2, 3 om de kosten wat te drukken (is goekoper in België en je hebt het toch nodig)
- Kop voor op gasfles (gasflessen mogen niet op het vliegtuig, indien gewenst kan je via ons gas bestellen, hierover krijg je nog infomail)
- Toiletgerief
- Zaklamp of petzl
- Handdoeken (sneldrogend evt.) & zwemgerief
- Eventueel muggenwerend middel (voor alle zekerheid!)
- Handschoenen, muts, buff
Paklijst hostel en hotel-editie:
- Rugzak 55-70 liter en zeker ook een klein dagrugzakje
- Liefst een setje merino wol ondergoed
- Wollen sokken en wandelsokken
- Ingelopen stapschoenen en een paar reserveschoeisel (sneakers,…)
- Je kleedt je best in ‘laagjes’: t-shirt (evt. ook een icebreaker/merino wollen) – warm (fleece) jasje, vest of trui – regenjas/broek; zo ben je flexibel voor elk weertype en kan je snel ‘switchen’.
- Basic EHBO kitje voor blaren
- Toiletgerief
- Zaklamp of petzl
- Handdoeken (sneldrogend evt.) & zwemgerief
- Eventueel muggenwerend middel (voor alle zekerheid!)
- Handschoenen, muts, buff
Dit is maar een leidraad, je kan gerust meer meenemen. Let wel op: hoe lichter je reist, hoe comfortabeler.
Klik hier voor de volledige paklijst, in samenwerking met
REISVOORWAARDEN
Indien je een reis boekt bij Beyond Borders BV, ga je akkoord met:
- de Algemene Voorwaarden van Beyond Borders;
- de Bijzondere Voorwaarden van het type reis dat je boekt (individuele reis of groepsreis);
- de Algemene Verkoopsvoorwaarden van Beyond Borders BV
Al deze voorwaarden kan je samen met de algemene wet op pakketreizen en informatiefiches van de optioneel af te sluiten reisverzekeringen vinden/downloaden op deze pagina.
De voorwaarden zullen ook vermeld staan op de bestelbon die je ondertekend dient terug te sturen naar info@beyondborders.be.