Algemeen
15 tips om De Mol te ontmaskeren
Ben je een fervente Mol-fanaat of neem je deel aan ons ‘Wie is de Saboteur‘ avontuur en wil je tips om de Saboteur in je eigen editie op te sporen? Wij geven alvast 15 tips die erg handig kunnen zijn.
Als je zelf ook eens deel wil uitmaken van een spannende rondreis door het ontdekte noorden van Spanje vol grote proeven, mindgames en een groepspot van €1.500; neem dan zeker eens een kijkje via onderstaande knop:
1. Eerste fase: zoek De Mol NIET
Een van de grootste ‘fouten’ die mollenjagers maken, is de alombekende ‘tunnelvisie’. Om dat te voorkomen ga je in een eerste fase dus best op zoek naar wie je zeker niét verdenkt. Je zal je zoekgebied breed houden, en dat brengt je automatisch bij punt 2.
2. Spreiden
Als je techniek 1 gebruikt, zullen er vanzelfsprekend enkele deelnemers overblijven en dat is meteen een goede zaak: geen tunnelvisie en bij het beantwoorden van de vragenlijst kan je je antwoorden spreiden waardoor de kans dat je afvalt klein is.
In onze versie van ‘De Saboteur’ kan je sowieso niet afvallen, maar goede vragenlijsten bieden veel voordelen op in het verdere verloop van het spel.
3. Informatie over de afvallers
Probeer via allerlei signalen en uitspraken te achterhalen op wie de afvallers gokte. Het wordt niet expliciet vermeld, maar regelmatig kan je wel zaken opmaken op hoe de deelnemers over elkaar praten. Dit kan ook een handig middel zijn om techniek nummer 1 te ondersteunen.
4. Follow the money
Een van de bekendste technieken is goed bijhouden wie de groepspot het meeste geld kostte, dat is uiteindelijk ook de taak van de Saboteur/Mol.
Dit is een voorbeeld van vorig seizoen over hoe je het kan aanpakken:
(bron: https://www.facebook.com/groups/Mollengroep)
5. Verborgen tips
Ze zijn er altijd, al zijn ze niet altijd even zichtbaar en helpt het terugspoelen bij digitale tv wel eens: de verborgen hints. Zelf merken we dat zelfs deelnemers onze verborgen hints in ‘De Saboteur’ niet opmerken, ook al geven ze vaak véél informatie.
6. Hou de presentator in de gaten
Op tv iets gemakkelijker te monteren, in onze reis iets moeilijker te verbergen: wij weten wie de Saboteur is en geven onbewust tips en signalen. Als je in het tweede seizoen van de Mol bijvoorbeeld alle eerste woorden van de presentator van elke aflevering achter mekaar zette kreeg je: ‘De mol is Hugo en alleen Hugo natuurlijk’.
7. Met meer weet je meer
Om je tunnelvisie te doorbreken of om bevestiging te krijgen: je kan eens een paar minuutjes rondsurfen op social media, op zoek naar andere meningen.
8. ‘Verbondjes’
Niet helemaal van toepassing met het tv-programma, maar des te meer als deelnemer van het spel. Het gebeurt niet zo dikwijls bij de Vlaamse versie, maar bij de Nederlandse edities des te meer: deelnemers die je denkt te kunnen uitschakelen als mol-verdachte kan je benaderen om informatie te ‘delen’. Een mes dat aan twee kanten snijdt natuurlijk, maar het kán je verderhelpen. Vergeet niet dat echter niemand écht te vertrouwen is… en dat brengt ons naadloos bij punt 9:
9. De Mol is niet de enige leugenaar
Vergeet niet dat niet enkel de Saboteur er baat bij heeft om af en toe de boel op te lichten. Immers: hoe meer je jezelf verdacht kan maken, hoe meer kans je hebt jouw mede-spelers op het verkeerde been te zetten en de weg voor jezelf vrij te maken. Een tactiek die Davy in 2016 dikwijls succesvol gebruikte.
10. Focus op de schermen
Er zit regelmatig een ritueel in: bij de ene editie zat de Mol altijd langs de afvaller, de andere keer ging de Mol op z’n pantoffels naar de schermen: ‘ik blijf erin op m’n sloefen’.
Is de opluchting bij een groen scherm écht of gespeeld…?
11. Analyseer het spelgedrag
Doen kandidaten zich anders voor tijdens het spel dan erbuiten? “Tijdens mijn deelname bleef ik de andere kandidaten maar ‘interviewen’ en probeerde ik ze zo te lezen”, zegt Tim. “Al redelijk snel viel me op dat Klaas zich buiten het spel anders gedroeg. Dat vond ik heel verdacht.” Kortom, besteed dus extra aandacht aan de gesprekken buiten de spellen.
12. Informatie over de ‘winnaars’
Informatie over op wie de afvallers ‘zaten’ is heel belangrijk, maar dat geldt natuurlijk ook voor degene die elke aflevering overleven. Probeer aan kleine dingen te herkennen op wie wie verdenkt en noteer dat eventueel op een kladblaadje.
13. Let op taalgebruik
Let op zijn taalgebruik: iemand die liegt, praat lager, formeler en berekend. Zo probeert hij geloofwaardiger over te komen.
14. De houding van een persoon
Heeft de persoon in kwestie een stijve houding? Kinderen die liegen, schuifelen uit ongemakkelijkheid, maar een getraind leugenaar gedraagt zich juist heel stijf om niet door de mand te vallen.
15. Nog enkele tips als deelnemer:
Zin om zelf mee te doen aan het spelformat? Deze tips kunnen je ‘op het veld’ verder helpen, maar kunnen ook informatie geven voor het tv programma:
- Een leugenaar herhaalt je vraag en antwoordt dan pas. Op die manier koopt hij tijd om de juiste woorden te vinden en zo leugens te verdoezelen.
- Maak oogcontact. Lachen, dat doet een leugenaar misschien met zijn mond, maar nooit met zijn ogen. Hij zal het oogcontact ook niet snel verbreken omdat hij weet dat je hem zo meer vertrouwt.
- Stel een ja-nee vraag. Iemand die liegt, zal eerst ‘ja’ schudden en dan ‘nee’ zeggen of omgekeerd. Over wat je gaat zeggen kun je even nadenken, maar bewegingen maak je vaak onbewust en die verraden je op zo’n moment.
Zin om zelf dit avontuur te beleven?
Schrijf je dan in voor ‘Wie is de Saboteur’: een spannende 10-daagse reis vol proeven, opdrachten en mindgames door het ruige, onontdekte noorden van Spanje.
We verdelen €1.500 prijzengeld onder de Saboteur en de winnaar van de deelnemers.
Leave a reply
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.