Reisverslag, skiën
Toerskiën
Toerskiën… Meer en meer komt het terug in de media en (dus) in de aandacht… Vorige week vrijdag stond er nog een artikel in de Metro (door Camille Goret): “Tourskiën in alle veiligheid”. “Het is blijkbaar dé nieuwe trend in de bergen: een flank oplopen met stijgvellen onder je ski’s, toppen bereiken die enkel zijn weggelegd voor een handjevol bevoorrechte avonturiers en weer naar beneden glijden door verse poedersneeuw! Skistations passen zich volop aan om liefhebbers de kans te geven deze ‘nieuwe’ sport in alle veiligheid te ontdekken.”
Tegenstrijdig is dan weer het recent nieuws van 3 toerskiërs die om het leven kwamen in een lawine… Het risico is er natuurlijk altijd als je je in de bergen waagt, maar er zijn verschillende manieren om dit risico zo laag mogelijk te houden. Er alleen op uit trekken, is sowieso een slecht idee, je bent best met een groep(je) en liefst onder begeleiding van een ervaren gids. Ook het gebied of de kant van de berg en de hellingsgraad wordt in acht genomen tijdens de risico-analyse. En dan hebben we natuurlijk nog de weersomstandigheden…
Ik (Jana) ben van kindsaf aan fervent skiër en snowboarder en al jaren fan van toerskiën, maar het is er jammer genoeg nooit van gekomen! Ik heb enkele jaren geleden op het punt gestaan om mee te gaan met de vader van één van mijn beste kameraden, Ronald Canters. Hij is LO-leerkracht van opleiding, skimonitor en sinds enkele jaren ook toerski-gids of op zijn Oostenrijks: ‘Übungsleiter skitouren’ van de Alpenverein akademie Österreich.
Het zat dus al een tijdje in mijn hoofd… maar ik ben helemaal enthousiast om eindelijk aan te kondigen dat we met Beyond Borders op TOURSKI EXPEDITIE gaan! We hebben samen gezeten met Ronald (zie foto) en lanceren twee pilootexpedities in maart 2019. Omwille van veiligheidsmaatregelen gaan we in een groepje van max. 8 personen, de plaatsen zijn dus beperkt en verantwoordelijkheid en samenwerking staan centraal.
We hadden het ook met Ronald even over het risico van toerskiën, maar hij stelde ons snel gerust met zijn professionele risico-analyse. Hellingen worden eigenlijk pas gevaarlijk voor lawines vanaf een hellingspercentages van ongeveer 30%, wat al vrij steil is, aldus Ronald. Wij zouden daar onder blijven tijdens onze toer in het Silvretta gebergte. Dit gebied leent zich perfect voor verschillende niveaus en is ook ideaal voor beginners. Het heeft veel vlakkere stukken, waar je zonder veel risico je skills kan verwerven en het biedt evenzeer gelegenheid om een aantal toppen met prachtige vergezichten te trotseren.
Nog even wat theoretische achtergrond: lawinegevoelige hellingen hebben in het algemeen inderdaad een hellingshoek tussen de 25° en 40°. Ze liggen meestal in de schaduw en zijn naar het oosten gericht. Schaduwzijden hebben vaak een slechtere sneeuwopbouw dan hellingen in de zon. Hellingen tussen de 25° en 40° zijn lawinegevoeliger dan vlakke gebieden of steile bergruggen. Hier houdt onze gids dus uiteraard rekening mee.
Verder houdt hij natuurlijk ook rekening met de weersomstandigheden. Bij echt slecht of gevaarlijk weer voorziet hij alternatieven, maar natuurlijk hopen we allemaal op het ideale plaatje: maagdelijk witte poedersneeuw met spitse bergtoppen rondom ons die afsteken tegen een knalblauwe hemel!
Nog een laatste belangrijke factor: degelijk materiaal. “Na een vermoeiende beklimming gaat er niets boven de opwinding van een duizelingwekkende afdaling door de poedersneeuw, het ideale scenario voor elke toerskiër. Om zo’n avontuurlijk terrein te trotseren, zijn een ‘lawinepieper’, een schop en een sonde onmisbaar.” Dit materiaal kan je allemaal huren in een pakket (een speciale rugzak waar alles in zit). Voorafgaande de reis, organiseren we dan ook een infomoment in de Zwerver (outdoorwinkel Herentals), waar we gespecialiseerde uitleg krijgen over het materiaal en de kledij nodig voor dit groots avontuur. Hier kunnen we dan ook ons pakketje van skimateriaal en veiligheidsmateriaal huren.
Who’s in?!
Leave a reply
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.